Bombardierii sau despre cocalarizarea unui oraș
#decitit despre cât de subțire este limita din no, ce fain și băi, ce dracului au făcut ăia?
Putem începe de aici sau de oriunde altundeva, e la fel de bine. Cândva, probabil, școala ar fi însemnat ceva și o plasai pe vreun soclu aparte. Acum, nieaaa, o dăm jos și o plantăm drept pe asfalt. Cum era aia, băgăm cultura în dubă? Băgăm, trăiți! No, cam așa și aici. Mi-am făcut traseul de alergat pentru sesiunea foto de mai jos:
Minunata noastră urbe a călcat în picioare Școala Ardeleană: grupul statuar a fost dat jos, soclul care se încadra foarte bine în peisaj și pe care era așezată statuia a dispărut, iar cei doi brazi au fost tăiați. Prieteni, atât știm noi să facem cu astfel de chestiuni, nu ne duce capul mai mult. Un articol semnat de Ion Cosmovici vă explică foarte bine cam cum stau lucrurile cu Școala Ardeleană, cum a fost statuia creată de Romulus Ladea și alte detalii. Treaba asta este tristă, foarte tristă. Cimentăm, betonăm și cocalarizăm orașul într-un asemenea hal încât putem primi ceva diplomă pentru bombardierii (știți voi la care sens anume mă refer) anului sau ceva asemănător.
Fiți fără grijă, îs așa de multe alte exemple, pfuai. No, fiți pe fază:
Ne mutăm pe faleza Grigorescu
Alte însemne din orașul plin de stele au fost semnalate la tot pasul. Îți pot rupe gâtul lejer în dalele de la Cluj Arena sau, dacă n-ai noroc, îți iei o porție de apă la picioare când plouă. Deși autoritățile locale au zis că e faină treaba în fața Operei Române, am trecut fix zilele astea pe acolo și am zis: #băbăieți, nu-i posibil, nu se cade, zici că eu am fixat pietrele alea de acolo. Am înțeles că s-au apucat de scos dalele pentru a le lipi mai bine. No, faină treabă.
Alți utilizatori au postat imagini cu părculețul din spatele Teatrului Național, locul ăla unde aveai ceva umbre de la oaza creată de puțina verdeață existentă a devenit beton…armat. Să înțeleg faptul că cineva a avut o zi extrem de gri atunci când s-au făcut planurile pentru finisarea tuturor acestor locuri de prin urbea noastră.
Ședeți blânzi, cum s-ar spune, exemple avem. Bombardier e și doamna care, mâncându-și liniștită covrigul la volan, era să mă lovească pe trecerea de pietoni. Nu s-a sinchisit nici măcar să mă privească. Așa dispreț, mai rar. Aveți grijă la unii șoferi, sunt pe mare grabă și trebuie înțeleși. La fel de bombardier este și șoferul care a depășit o coloană de mașini prin Grigorescu, începându-și manevra exact înainte de o trecere tot de pietoni. Săracii ăștia de merg pe jos, după ce că n-au bani să meargă cu autoturismele, mai sunt și la un pas de moarte. Îmi trebuie musai un gopro, v-aș aduce materiale și dovezi cu duiumul de la turele mele de #run2work, pfuai! Zilnic, am parte de acțiuni.
Bombardier este și tipul sau tipa care a blocat întreaga stradă Pitești, că și-a abandonat bolidul aiurea de tăt sau de toată jena. S-o fi dus la un cafe rapid și, ete na, se mai întâmplă din astea.
Bombardier este cel/ cea care a aruncat mucul de țigară din mașină, să nu-i pută nasol în bolid, cel/ cea care nu s-o dat jos de pe biță la trecerea de pietoni că i-o fost lene, cel/ cea care o trecut pe roșu, că nu-i atentă lumea la el/ ea, cel/ cea care o scris un regulament la o competiție și o făcut altceva în realitate, cel/ cea care se plânge de la volan de traficul din oraș, având alternative reale de a lăsa dracului mașina în parcare, cel/ cea care uită constant că suntem o comunitate și contează gestul fiecăruia.
Nu e doar despre autorități, e și despre fiecare din noi, căci, da, putem fi și noi bombardierii care cocalarizează un oraș, care dau școala de pe soclu și o aruncă la gunoi. Atât timp cât facem asta, zic să ne anulăm și speranțele.
Să încheiem optimiști, cu gândul că cele de mai sus sunt situații rare și izolate. Așa, în nota aceasta, să vă transmit o primăvară cum se cade sau cumsecade, decideți voi. Mai jos, vă transmit un handmade de 1 Martie întârziat făcut de fetița mea, Amelia.
PS: Știți ce-i fain la generația ei? Ei bine, curajul și încrederea. Noi ne-am fi cumpărat mărțișoarele, ziceți voi că nu! Ea și le-a făcut. Mi le-ar fi făcut și mie, dar, se pare, a fost cererea prea mare :))). Hai, să fiți iubiți! Nu ratați duminică noaptea povestea despre întâlnirea lui Radu Paraschivescu cu alergătorul de navetă la pantaloni scurți iarna.
Între timp, nu uitați,
Până în 2050
Ar putea fi mai mult plastic în ocean decât pește!
99% dintre păsările mărilor și oceanelor ar putea ingera plastic!
Milioane de animale marine mor în fiecare an din cauza gunoaielor
Fiecare chiștoc de țigară poluează sute de litri de apă și durează ani să se degradeze
10 milioane de gunoaie sunt aruncate anual în apele mărilor = adică, un camion pe minut, 400 kg pe secundă
80% din gunoaiele marine provin din surse terestre.
Ce putem face? #ourocean #ourseas (Sursa: Aquarium Pola)