Cod de poveste, povestirile feed care dispar după o săptămână
Un proiect de încurajare a cititului
Astăzi, vom vorbi despre citit și despre povestiri. Toate curg, feed-ul nostru de știri, știrile de pe wall sau timpul. Contează cu ce anume rămânem după toate acestea. Cu o poveste, ar fi un răspuns bun. Cod de Poveste este proiectul care îți aduce săptămânal câte o povestire pe platformă. O citești, iar, de săptămâna viitoare, vei citi altceva, o altă povestire. Dar, să vedem de unde a pornit totul și cum funcționează povestirile care apar și dispar. Am discutat cu Bogdan Răileanu, scriitor și fondator al proiectului.
Rareș Iordache: Spune-mi despre Cod de Poveste, de unde a pornit totul? Într-o lume în care ne lipsește tocmai timpul, ne propuneți alternativa cititului. Bogdan Răileanu: Proiectul a pornit acum câțiva ani când am vrut să fac un cadou Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri de la Iași și le-am propus un mod de promovare a scriitorilor veniți la Iași în mijloacele de transport în comun din oraș și textele lor. Oamenii mergeau cu autobuzul scanau un QR cod și ajungeau pe o pagină de net unde citeau un text al cuiva. Dar nu au fost bani pentru implementare și proiectul a rămas în aer până anul ăsta când am vorbit cu Vicențiu Popescu care m-a ajutat pro bono să dezvolt site-ul și am început proiectul cu scriitori români contemporani. Proiectul acum e mai amplu și își propune să aducă săptămânal câte o povestire pe platformă care funcționează ca un fel de snapchat cu povestiri. Citești săptămâna asta ceva în feed și pe urmă săptămâna viitoare apare altceva. Ideea acestei acțiuni este tocmai de a salva timpul pierdut de oameni aiurea și de a-l popular cu lecture interesante. Practic oamenii sunt serviți. Cod de Poveste e un fel de catering literar, omul vine și mănâncă ce e pe masa în săptămâna respectivă. Nu se chinuie să caute autori români.
Rareș Iordache: Așadar, în locul scroll-ului în feed-ul fără sfârșit al unei rețele, avem în fața povestirea care dispare. Avem o săptămână să o citim, e în prim-plan, după care dispare sau o mai putem regăsi pe undeva? Bogdan Răileanu: Povestirile rămân într-o arhivă. Momentan nu m-am hotărât ce să fac cu arhiva. Cred că după un an arhiva va fi revizuită și va păstra doar cele mai bune 10 povestiri alese de public.
Rareș Iordache: Cum se vede cititul în România din poziția unui proiect cultural care promovează tocmai acest lucru: cititul! Bogdan Răileanu: Cititul de literatură română contemporană merge prost. Este pe ultimul loc ca preocupare pentru că sunt atâtea alte nevoi de satisfăcut și atâtea alte tentații în lumea digitală încât e foarte greu să impui un trend. Dar dacă în fiecare oraș apare un proiect de felul ăsta, puțin câte puțin trendul se vac rea și poate cititul va deveni mai important.
Rareș Iordache: Ce anume vă propuneți la Asociația Cod de Poveste? Bogdan Răileanu: Asociația a apărut ca un effect al proiectului. Iar obiectivul principal al asociației este legat de partea de promovare a literaturii și încurajarea lecturii în rândul românilor. Cu timpul sperăm să transformăm cititul într-o ocupație preferată de tineri și să popularizăm autorii români contemporani. Poate vom publica și antologii la un moment dat, dacă vor exista resurse și timp pentru așa ceva.
Bogdan Răileanu este scriitor și fondator al Asociației Cod de Poveste.