Comisia Europeană ne trage de urechi: mai ușor cu poluarea! Eliberarea de mașini și două experimente din 2017
#decitit Putem elibera oraşele de maşini. În turele de alergare spre job, mi-am adus aminte de cele două experimente din 2017, alergător și bicicliști vs pilot de raliu
Trageți adânc aer în piept, inspirați aerul curat al orașului vostru! Cum e? A, scuze, am spus curat, aveam în minte alt cuvânt.
Muncipiile Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov şi Timişoara sunt orașele împotriva cărora Comisia Europeană a deschis proceduri de infringement pentru poluarea aerului. Ne costă în termeni de sănătate sau chiar ani din viață, stres, întârzieri și poluare fonică, iar sancțiunile Uniunii Europene ne-ar putea impune să plătim pentru poluare chiar și în bani, arată Agent Green.
Cum? Adică, urbea noastră dragă, Cluj-Napoca în cazul meu, nu are un aer curat? Dacă ies pe la 7.45 am la o plimbare, s-ar putea să vin cu hainele mirosind ca și cum aș fi stat câteva ceasuri în țeava de eșapament a unei electrice? Parol! Se pare că vom începe să achităm nota asta de plată, în bani. La urma urmei, cred că doar asta ne-ar fi făcut să trecem la fapte, altfel, se lasă cu non-șalanțe deșănțate. Sau comodități, ce or fi ele.
De partea cealaltă, se află trenulețul de foc poluator. Aici, e bine, încă se simt miros de apă, iarbă și copaci. Ideea este să nu stai foarte aproape de el. În cazul în care, totuși, o faci din motive obiective, poți purta ceva pe nas, pentru a mai atenua din miros, nu și efect, sau poți reduce tempo-ul mișcării, să nu inhalezi prea mult sau tare. Distopic, așa-i? Nu, e doar realitate de oraș sufocat. Există un tunel, iar, la capătul lui, o…întunecime:
Pardon, cum sunt și eu, ar fi trebuit să vă spun: luminiș. Da, așa era, doar că mi-a apărut pasărea asta în cadru, ce să fac.
În centru, liniștea pieței e zdruncinată e o forfotă de fundal și de claxoanele psihotice sau nevrotice ale unora care vor să ajungă nicăieri, tot acolo stau. Azi, cu tot cu poze și căscatul ochilor pe te miri unde, 31 de minute. Ieri, am fost cam încețoșat și am încercat să scap de niște cabluri pentru a prinde cadrul ăsta:
Vezi orașul altfel, e un alt timp al mișcării, e al unei descoperiri care te face să cunoști detalii pe care nu le-ai fi băgat de seamă sub nicio formă. Sunt oameni cu care te vezi exact în aceleași locuri, zi de zi. În afara traficului, pe jos, asta se simte altfel. Aproape că-mi vine să-i salut, dar, aș părea sigur dus…deși, dus sunt mereu, ca tipul de pe bicicletă:
Dus mereu. S-au făcut recent ceva experimente cu timpii școși în trafic cu diferite mijloace de transport. Haideți să vă arăt cum stăteau lucrurile încă de prin 2017
Adică, așa: #aleargăClujul, experiment inedit în trafic. Când alergătorul întrece pilotul de raliu. În material, puteți vedea și filmarea prietenilor de la Beard Brothers.
Înainte de a pune la cale nebunia cu alergare vs pilotare în trafic, chestie care nu a ieșit fix cum ne-am așteptat, traficul fusese mult mai domol în ziua aceea decât ne-am fi așteptat, am făcut asta:
Evident, pe bicicletă, Danny Ungur nu a avut nicio șansă, nici măcar la ciocolata cu rom de după pe care am savurat-o până ce a ajuns și el. Rețineți, 2017. Au trecut mai bine de cinci ani și traficul este muuult mai….cum o fi. Acum ar fi și mai interesant un asemenea experiment, deși, cred că și în mers ar fi provocator. Cum erau lucrurile pe atunci sau încă de pe atunci:
Traversatul Clujului a devenit cu timpul o problemă majoră, iar autorităţile staţionează în găsirea de soluţii viabile. Oraşul e un prizonier al maşinilor. Aşa mi-a venit ideea unui experiment inedit: bicicletă vs pilot de raliuri pe un traseu care să lege un cartier clujean de un altul trecând prin centru. V-aţi prins, totul la o oră de vârf.
Ştiu, nu vă e străin ceea ce vă spun, la fel e şi-n alte oraşe mari ale ţării. La fel de bine ştiu şi faptul că tot noi oferim pe tavă rezolvarea: bicicleta.
Ce am vrut noi să arătăm prin asta? Întâi de toate, bicicleta este cel mai frumos şi rapid mijloc de deplasare în orice oraş aglomerat din lumea asta. Este sănătos, este prietenos cu aerul şi plămânii locuitorilor, este rapid, este mai ieftin de întreţinut şi face bine la buna dispoziţie în drum spre job.
Mai apoi, am dorit să-i încurajăm pe clujeni să folosească cu încredere bicicletele, fără temeri. Încet şi cu grijă, echipaţi şi semnalizaţi corespunzător. Nu toată lumea trebuie să o facă la fel de rapid precum o facem noi, nu aceasta este ideea. Cu cât suntem mai mulţi, cu atât autorităţile nu au cum să ne evite, iar şoferii ne vor respecta şi mai mult. Haideţi să umplem străzile Clujului de biciclete, să vedeţi atunci ce oraş frumos vom avea.
În acelaşi timp, am dorit şi să tragem un semnal direct spre autorităţile locale: vedeţi? se poate, dar noi am vrea să se poată chiar pentru toată lumea! Nu toţi au curajul să intre pe partea carosabilă în plin trafic, dar, poate, mulţi şi-ar lăsa maşinile acasă dacă ar exista o infrastructură coerentă de piste. Le-ar folosi doar pentru cazuri excepţionale sau când au treburi programate. Este valabil, sunt sigur, şi pentru cei care sunt părinţi şi-şi duc copiii la grăniţe sau şcoli. Sunt părinte şi biciclist, simultan. (gânduri dintr-un trecut nu foarte îndepărtat, 2017)
Putem elibera oraşele de maşini. Cred că stă în puterea noastră să schimbăm asta.
Nu uita, până în 2050
Ar putea fi mai mult plastic în ocean decât pește!
99% dintre păsările mărilor și oceanelor ar putea ingera plastic!
Milioane de animale marine mor în fiecare an din cauza gunoaielor
Fiecare chiștoc de țigară poluează sute de litri de apă și durează ani să se degradeze
10 milioane de gunoaie sunt aruncate anual în apele mărilor = adică, un camion pe minut, 400 kg pe secundă
80% din gunoaiele marine provin din surse terestre.
Ce putem face? #ourocean #ourseas (Sursa: Aquarium Pola)