Cum a fost România cea mai premiată țară la Balcaniada de bouldering de la Atena. Cățărarea a început să prindă și prinde bine
#decitit Despre medalii de aur câștigate la Atena la escaladă și despre dilemele ultimelor zile, cu Bran, Musk sau UBB
Suntem de suficient timp împreună aici, așa că v-ați prins că-mi plac unele sporturi, iar pe altele le și practic cu aplomb (de la alergarea prin oraș până la trail-runningul de tot soiul - prin păduri sau poteci de munte, ciclism sau trekking). Pentru astăzi, am decis să vă vorbesc despre escaladă, un sport pe care-mi place să-l urmăresc, am ajuns la vârsta la care conștiința îmi spune că n-am ce căuta pe pereții ăia. Ha-ha. O privesc uimit pe fetița mea la sala la care mergem și mă tot minunez de cum reușește să fie așa dezinvoltă pe acolo, pe sus. Pfiu, când mă uit spre Anabel, o văd mereu cocoțată pe ceva, copac, gard, orice, să o citez pe doamna ei învățătoare. Sunt lucruri simple și banale, dar, copiilor le plac la nebunie: să se cațere/ cocoațe pe undeva și să fugă. Poate, naturalețea și simplitatea acestor sporturi îi atrage.
Au început să apară și sălile într-un număr mai mare decât discutam acum vreo 4-5 ani, așa că lucrurile încep să se așeze într-o direcție, aș spune. Când am încercat acest sport și cu fetița cea mare, acum câțiva ani, știu că am avut de ales dintre două variante. Acum, în schimb, Clujul are destul de multe săli, nu știu încă dacă și suficiente raportat la cerere.
Escalada este un sport de nișă în România, unul relativ nou, dar la care suntem destul de buni, întrucât avem medaliați internaționali. Eh, asta da noutate, dar nu prea avem cum să aflăm astfel de lucruri din presa mare și de calitate, mult prea procupată de becalisme, de șmecherii dătători cu piciorul în minge aievea sau de cum s-a distrat Elon Musk la Bran. Parol! În rest, asupra tuturor, să păstrăm tăcerea. Mai bine să vorbim despre cele de mai jos. Cățărarea a început să prindă și prinde bine, e cam așa.
Să nu vă mai țin în suspans: delegația României a obținut cele mai multe medalii la Balcaniada de la Atena din acesta an! Cu cele 17 medalii strânse, țara noastră a ocupat primul loc în clasamentul țărilor participante la ediția din acest an. Later edit: un mea culpa, căci este vorba despre Balcaniada de Bouldering, dar, noi, cei profani, acceptăm să asimilăm terminologia și prin asociere. Pentru corectitudinea informației, este bouldering, nu escaladă. Pentru toată lumea, inclusiv pentru cei ca mine, doar admiratori de pe margine, e escaladă.
Rezultatul nu e de ici-colo, dar nu prea găsești informații online despre el: nici măcar Federația Română de Alpinism și Escaladă - FRAE (vă pun pagina de facebook, nu site-ul oficial - acesta e complet inutil) nu a anunțat rezultatele complete, deși am văzut că au ceva activitate pe cont. Mă rog, contează doar la imagine acest aspect.
Clubul la care se pregătește Bel a avut șapte din cele 17 medalii.
Categoria 8-9 ani
Stamate Sarah, medalie aur
Stamate Stefan, medalie aur
Cosma Sebastian, medalie bronz
Categoria 10-11 ani
Rogojan Ana, medalie argint
Loc 8 - Miclea Filip
Categoria 12-13 ani
Breban Victor, medalie argint
Miclea David, medalie bronz
YB 14-15 ani
Siserman Ilinca, medalie bronz
Singurele medalii de aur obținute de club au fost ale micuților mei prieteni Sara și Ștefan. Pfiu, ce am scris, că i-am făcut micuți, că-i știu de la creșă, dar, ei au mai crescut de atunci puțin. De altfel, mai jos, o să vedeți ceva foarte rar: un podium complet-complet românesc. De fapt, citiți mai jos, mai avem un podium românesc la fete la o altă categorie.
Să extrag acum și alte rezultate din documentul organizatorilor greci. Deși mi-am cap încrucișat privirea prin el, am reușit ceva-ceva cu ajutorul unui amic.
CATEGORY - JUNIORS MALE: CRISTEA PAUL - locul 1
CATEGORY - YOUTH A MALE: FLUERARU DRAGOS - locul 1, TANASA GEORGE - locul 6
CATEGORY - YOUTH B MALE: ZAHARIA ALEXANDRU - locul 1, CATINEANU ALEXANDRU - locul 4
CATEGORY - YOUTH B FEMALE: SCHMIDT REBECCA VIVIEN - locul 2, SISERMAN LLINCA - locul 3
CATEGORY - YOUTH C MALE : BREBAN VICTOR - locul 2, FILIP MIHAIL CALIN - locul 3, FILIP MIHAIL CALIN -locul 6
CATEGORY - YOUTH C FEMALE : ZAHAN EMMA - locul 2
CATEGORY - YOUTH D MALE: IANC ANDREI - locul 1, SALAGEANU LUCA - locul 2
CATEGORY - YOUTH D FEMALE: ROTARU KARA - locul 1, - locul 2, ROGOJAN ANA - locul 2, CIUTACU TEODORA - locul 3, FILIP MIA MARIA - locul 5,
CATEGORY - YOUTH E MALE: STAMATE STEFAN - locul 1, TUDOSA CONSTANTIN - locul 2, COZMA SEBASTIAN - locul 3
CATEGORY - YOUTH E FEMALE: STAMATE SARAH - locul 1, ROTARU RONA - locul 4
Sper doar că nu am omis pe cineva din documentul organizatorilor. Cei mai curioși dintre voi pot vedea secvențe de la competiție aici. Felicitări tuturor copiilor pentru dedicare!
Dileme scurte
Musk. Dacă tot s-a dat treaba asta cu Elon Musk la Bran, mutare strategică de PR sau ce o fi, dacă toată suflarea media și-a înșelat audiență, că asta au cam făcut, de ce să nu existe un mic ban al lor din partea companiilor care le plusează bani pe promovare? Hai, băieți, să vedem cum stă treaba: eu nu mai vreau să plătesc reclame la voi o perioadă, măcar atât, pentru că vă cam trageți în piept cititorii/ telespectatorii. Pam-pam sau pac-pac! Ei bine, nu o să vedeți asta. Dar, pe Elon, l-ați văzut? Umblă vorba că o ajuns pe la ceva ardelean și s-o dat la pălincă, nu mai iese din beci, nici dus.
BSCF. A plecat antrenorul cu numărul 346, cine să-i mai țină socoata. Vine altul, dar baiu e cât a rămâne?
Universitatea Babeș-Bolyai sau Babes University, în alte limbi, zice că nu are ce să-i facă unui anumit doctor, comisia de etică a admis să se schimbe în unele puncte, dar să rămână cum a fost, să nu fie cu năcaz și supărare.
Hai, ne vedem tura ce vine, că am niște date faine de tot, cum ajungi să smulgi părul din cap stând în troleu….că stai, nu meri la Cluj, așa-i treaba asta. Eh, mai bine mergi pe jos, dar, stați și aveți răbdare, că vin și cifrele.
Între timp, nu uita, până în 2050
Ar putea fi mai mult plastic în ocean decât pește!
99% dintre păsările mărilor și oceanelor ar putea ingera plastic!
Milioane de animale marine mor în fiecare an din cauza gunoaielor
Fiecare chiștoc de țigară poluează sute de litri de apă și durează ani să se degradeze
10 milioane de gunoaie sunt aruncate anual în apele mărilor = adică, un camion pe minut, 400 kg pe secundă
80% din gunoaiele marine provin din surse terestre.
Ce putem face? #ourocean #ourseas (Sursa: Aquarium Pola)