Despre Software theory, open source și dumbing down
interviu cu Nicu Buculei, Freelance photographer și graphician, cu interese în Free and Open Source Software
notă: chiar dacă am reînviat o discuție mai veche, veche bine dacă ne luăm după anul publicării sale - 2011, surprinde actualitate ei, cel puțin pe mine. Un ochi suplimentar pe zona de video blogging, sunt curios ce credeți. Have fun!
Rareș Iordache: Din ce în ce mai mulți teoreticieni afirmă că ne situăm într-o software culture, efect direct al tehnologizării. User-ul devine legat de software într-un mod direct, iar orice produs cultural sau de o altă natură este construit cu ajutorul remixării tools-urilor (hybrid-media). Unde crezi ca ne situăm practic, paradigmatic discutând?
Nicu Buculei: Calculatoarele de azi sunt hârtia de ieri, sunt niște unelte mai performante, care ne dau posibilități noi sau ne ușurează vechile practici. Dar, totuși, nu sunt altceva decât niște unelte care materializează creativitatea umană din spatele lor.
Principalul beneficiu al tehnologizării este că asistăm la o democratizare a creativității: acum oricine are acces la unelte și își poate publica creațiile, nu mai este nevoie de cheltuieli exorbitante pentru unelte, de mulți ani de învățare sau de intermediari pentru publicare, putem face totul noi înșine.
Poate că, pe ansamblu, asta reduce nivelul calitativ mediu, pentru că, evident, nu toți suntem Michelangelo, Shakespeare sau Cartier-Bresson. Unii dintre noi vom lua pur și simplu o poză drăguță cu o pisică, vor adăuga un text și vor produce un lolcat, care ne va amuza prietenii. Așa cum există o varietate de nivele de creație culturală, așa există și o varietate de nevoi, este loc pentru toți.
Rareș Iordache: Viewer-ul a devenit treptat V(user), acesta citind conținuturile, informația și fiind invitat indirect să participe...prin comentarii, prin sharing sau alte asemenea metode. Poate fi acesta considerat primul pas înspre o open culture? Proiectul afișat nu este numai al autorului, articolul nu-i aparține numai editorului, ci și celui care îl modelează prin comentariu, de exemplu. Există chiar proiect în artă care se compun în fața utilizatorului prin participarea efectivă a acestuia sau altfel spus: cel care vede opera o și contruiește.
Nicu Buculei: Termenul folosit este “crowdsourcing”, atunci când mulțimile generează conținutul. Un exemplu poate fi Wikipedia, un altul YouTube, și putem continua. Dar asta este mecanismul prin care a fost transmisă cultura de când există lumea: balada Miorița, definitorie pentru cultura românească, a trecut prin vreme din gură în gură, de la om la om, fiecare aducând-și contribuția, până când secole mai târziu a fost fixată în scris. Același lucru se întâmplă nu numai în cultură, dar și în știință și cercetare, când orice creație, invenție sau descoperire nu apare din senin, ci este bazată pe suma cunoștințelor deja existente în societate.
În ultimii ani asistăm la un conflict: pe de o parte anumite entități, în special corporațiile, încearcă să închidă cultură prin așa-zisa “proprietate intelectuală”, pe de altă parte utilizatorii se revoltă și încearcă să o democratizeze. Internetul ne-a dat uneltele, suntem în război pentru controlul internetului: dacă suntem utilizatori/creatori sau simpli consumatori.
Rareș Iordache: Open source...o acțiune încadrabilă în free software mouvement sau mai curând care merge în tandem cu acesta. De ce? De ce user-ul să aibă acces liber la totul și unde poate conduce acest lucru? Adică, această schimbare este și una paradigmatică, în sensul în care ne îndreptăm spre o societate tehnologizată în care software-ul liber să fie punctul de pornire al unor dezvoltări ulterioare?
Nicu Buculei: Open Source și Free Software sunt lucruri diferite. Dacă Open Soure se autodefinește ca o abordare “pragmatică” urmărind strict un model de dezvoltare superior, Free Software este o filosofie despre libertate, dar și o revoluție, care își propune să schimbe lumea în bine. Foarte sincer vorbind, cei mai mulți utilizatori simpli, cei care vor doar să apese pe un buton și să obțină un rezultat, nu vor simți direct efectul programelor libere, îl vor simți indirect atunci când vor avea mai multe alternative, mai bune și poate mai ieftine, fără să conștientizeze că aceasta se datorează libertății. Știți că internetul nu ar fi ajuns unde este acum fără programele libere? Că infrastructura sa este bazată pe programe libere? Știți că, spre exemplu, Google sau Facebook, nu ar fi fost unde sunt fără programe libere? Știți că cele mai multe servere web rulează programe libere?
Rareș Iordache: Script-uri...hypertexte (apărute încă de pe vremea lui Ted Nelson), content management (CMS-urile), conținut foto și mai nou vblog. Care este mecanismul acestei scheme?
Nicu Buculei: Eu nu cred în video blogging, este o modă care va trece, se adresează oamenilor cu capacitate limitată de concentrare și nu transmite informația eficient. Am văzut foarte des tendința oamenilor de a pune în fundal transmisia video și a face altceva în paralel: să consulte știri, să converseze cu un prieten, să se joace sau chiar toate la un loc, fără a face niciunul din ceste lucruri temeinic.
Există și inconveniente din punct de vedere tehnic: un video nu poate fi căutat după cuvinte-cheie, nu se poate salva și trimite ușor referința la un anumit paragraf, e dificil de urmărit și reprodus simultan. Din toate aceste puncte de vedere textul, îmbogățit cu imagini, este superior. Necesită un nivel mai mare de implicare, dar produce rezultate mai bune.
Suntem la o răscruce și ne îndreptăm în două direcții: acces ușor și calitate slabă sau nevoie de învățare cu o creștere a calității rezultate. Evident că unii o vor lua într-o direcție și alții în cealaltă, după cum la fel de evident că niciuna dintre alternative nu e răspunsul perfect și ca vom asista la un întreg spectru între cele două variante.
Rareș Iordache: De ce nu prind la noi mișcările la modă din afară: free software mouvement, net-art, hacker-media, etc. Există un soi de decalaj între interior și exterior, din acest punct de vedere?
Nicu Buculei: Cred că e totuți mult spus că sunt la modă, peste tot sunt mișcări de nișă. La noi nișa este mai mică din motive culturale. Noi venim dintr-o societate, comunismul, în care eram forțați să participăm la acțiuni de așa-zis “voluntariat” pe care l-am asociat cu ceva negativ și de care ne ferim. Un alt motiv ar fi sărăcia și capitalismul sălbatic post-revolutionar, care ne-au învățat să căutăm recompensa materială imediată în oricare dintre acțiunile noastre.
Cred că ușor-ușor ne schimbăm și noi mentalitățile și ne apropiem de societatea occidentală, pe de o parte pentru că nivelul de bunăstare va trebui să crească și pe de altă parte pentru că învățăm că e plăcut să faci lucrurile care te pasionează. Vedem modele de succes ale unor asemenea acțiuni, care ne încurajează să le urmăm exemplul.
Rareș Iordache: Pașii de urmat pentru un proiect cultural de succes în spațiul online românesc? Care sunt lipsurile de bază ale unor astfel de proiecte? De ce există un hiatus enorm între lumea culturii și lumea programării/software-ului?
Nicu Buculei: Acest hiatus există peste tot în lume. Am văzut, de exemplu, multe proiecte internaționale care lucrează la jocuri cu licență liberă și suferă din cauza lipsei de artiști. Așa mi-am format teoria conform căreia în lumea software licentele libere sunt mult mai populare decât printre artiști, teorie care îmi este confirmată și de experiența din lumea fotografiei, fiind implicat și în câteva comunități foto în care îi văd pe fotografi foarte puțin dispuși să își distribuie creațiile liber.
Dar am întâlnit și exemple contrare: la the Open Clip Art Library, o bibliotecă cu imagini de tip clipart lansată în domeniu public, problema a fost opusă, s-au adunat sute de graficieni gata să își ofere creațiile, dar ne-au lipsit multă vreme programatorii capabili să lucreze la infrastructură.
Rareș Iordache: Nișe neexploatate în România pe free softtware mouvement/ open sources.
Nicu Buculei: Nu cred în delimitarea asta foarte strictă în România. Sunt mișcări globale și cei mai mulți dintre noi suntem implicați atât în componenta românească, cât și în
cea internațională. Mai toate exemplele internaționale le-am văzut încercate și la noi, cu sau fără succes, mai viguros sau mai timid.
Nicu Buculei este Freelance photographer și graphician, cu interese în Free and Open Source Software. De asemenea, este interesat de: Graphics, illustration, identity, web, application interfaces, layout contruiește communities, online și offline, cu o centrare pe Free and Open Source Software, Free Culture and freedom, în general. Este implicat în comunitatea Linux. Site: www.nicubunu.ro.
*text publicat inițial în Revista Irregular - DIGITAL CULTURE – SOFTWARE THEORY – NET-ART, hăp în anul 2011.