Două recomandări la Com’ON Cluj-Napoca ‘22
Un festival de filosofie pentru tineri și ateliere de gândire critică
La secțiunea Inițiative de pe site-ul Com'On Cluj-Napoca, poți găsi proiectele depuse anul acesta pentru obținerea finanțărilor. S-au încheiat primele două faze, trimiterea și analiza tehnică a inițiativelor. Sunt 70 de propuneri în acest an, câteva dintre destul de interesante. S-a dat startul fazei de vot, care va dura până pe 31 iulie, ora 23:59.
Eu m-am oprit la două proiecte pe care le-am și votat: Human to come - Festivalul Filosofiei pentru tineri la Cluj și Gândire critică cu CritiCat/ Pisica Critică . Vă redau mai jos descrierea de dreptul fiecărui proiect. Le acord încrederea tocmai pentru că avem nevoie de dezvoltarea unei gândiri critice în rândul tinerilor și pentru că merită să ne întrebăm. Atât timp cât o facem, filosofic vorbind, încă existăm și suntem vii. În rest, avem ecrane.
Despre Festivalul Filosofiei
Cu ocazia Zilei Internationale a Filosofiei ne propunem să organizăm un Festival al Filosofiei pentru tineri la Cluj, in care sa discutam câteva din temele actuale care vor fi adresate în toată lumea sub sloganul "Human to come". Aceasta este de altfel tema generală a World Philosophy Day pentru anul 2022. Vom discuta astfel despre relația dintre social si virtual. Vom încerca să răspundem la întrebări precum: Ce este viața socială în 2022? Care sunt consecințele acesteia? Și ar trebui să ne îngrijoreze această nouă direcție preponderent virtuală? Ne putem întreba cum ne va afecta acestă digitalizare în viața cotidiană și în ce feluri a reușit deja să ne modifice rutina. Prin toate activitățile organizate vom contribui la o mai bună înțelegere şi distincție între semnificațiile unor concepte precum lumea virtuală, viața socială, vulnerabilitatea, adevărul, responsabilitatea socială.
Despre Gândire critică cu CritiCat
Nu doar tinerii, dar și adulții au probleme în identificarea informațiilor credibile, în special ca urmare a infodemiei declanșate o dată cu pandemia de COVID și continuată pe parcursul războiului din Ucraina. În ciuda faptului că tinerii sunt bombardați constant cu informații de toate felurile, inclusiv informații de tip fake news și teoriile conspirației, există puține instrumente educaționale la îndemâna profesorilor și a părinților care să îi ajute să navigheze printre aceste informații. Proiectul nostru își propune să ofere copiilor și tinerilor participanți instrumente de dezvoltare a gândirii critice și o mai bună înțelegere a distincțiilor adevăr/ fals, adevăr/minciună, informații verificabile/informații false, folosind metodele dialogului în comunitatea de investigare. Concret, în cadrul proiectului vom traduce, adapta și discuta în forma unor ateliere online și offline un pachet de resurse specializate pe tema adevărului și a combaterii știrilor false.
Vă las să vă delectați cu lectura acțiunilor pe care și le-au propus tinerii inițiatori ai proiectelor.
Dacă ai nelămuriri în privința modalității de vot, poți arunca o privire aici.
Let’s vote!