#frânturi 12. Vine frigul, trec la tricou! Hai cu bătaia pasului la Cluj, o descoperire fenomen la Mediaș, cotloane și alte ascunzișuri
#decitit Expunerea la frig e bună, dacă e acompaniată și de o tărie, iar cotloanele magice răsar prin/ pe lângă Mediaș ca ciupercile
Săptămână grea, căderi bruște și constante de energie, chiar dacă metoda de revigorare prin expunerea la frig începe să aibă un randament de moment. La general, am experimentat ceva stări de frisoane, mai ales că s-au instalat temperaturi care-mi plac. Ei bine, se poate și mai jos. Dacă iarna trecută alergam minusurile spre job la pantaloni scurți, de iarna aceasta, mi-am setat să fie și cu tricou. S-au adunat puțin peste 40 km, dar au fost și gânduri răsfirate. Suntem aici, în comunitatea această la frontală, la borna 500, așa că, să nu stăm pe gânduri sau în papuci.
O lună, adică o mână de zile, fără mașini. Se poate?
De la Tauragė s-a lansat, la Cluj-Napoca s-a strigat: boieri mari, se poate? Comisia Europeană a selectat Clujul într-un club al primelor 100 orașe neutre din punct de vedere climatic până în 2030. Select club, dar, oare, s-o dori, s-o vrea, s-o putea? Challengeul 100 Sustainable Cities a lansat invitația, edilul a făcut strigarea, dar e nevoie de oșteni la o asemenea luptă. E nevoie și de arme și de câmp de luptă sau vreme favorabilă, că, de n-a fi soare, tare mi-e că n-a fi nici cu lăsare sau picioare. Cu alte cuvinte, ia, clujene, orașul la pas vreme de o lună și mai lasă-ți mașina pe unde-ai putea. Așe, no, să fie bine. #walk15
Asta ca să nu ziceți că nu se poate. Se poate, vă zic eu. Sus, captură foto din centru, de la tura de #run2work săptămâna trecută, luni, de aproximativ 5.6 km. La ce temperaturi vin de mâine, tura zilnică aș spune, că oi pune fixa-n cui o vreme.
Ca pâinea caldă. E despre piața auto
Dacă totul se duce-n sus, se duc și ofertele la mașini. Ironia e că: oricât de multe mașini ar fi, cam toți atâția cumpărători s-ar arăta. În contextul crizelor de identitate ale continentului european - scoatem diesel, lăsăm hibrid, dar ce facem cu benzina? scoatem și benzina, dar, care-i sensul hibridelor? - și al producătorilor auto, piața auto second bubuie. Cum adică, veți întreba, oamenii se plâng de energie și gaz, iar tu vii să ne spui asta? Da, oamenii vor face economie la energie sau gaz, dar nu și la mașini, nu deocamdată. Nu fac la combustibil, oricât de mult s-ar duce-n sus. Așadar, dacă ai o mașină bine întreținută și să nu aibă 25 de ani, o vinzi într-o săptămână, garantat. Marele bai e fix acesta: ce faci mai apoi, dacă vrei să-ți iei o altă mașină? Ei bine, te apuci de vânătoare și începi să dai telefoane care, de multe ori, se vor încheia brusc: ne pare rău, s-a dat sau e rezervată! În cel mai bun caz, ți se va spune: dacă ajungi înaintea celorlalți, ți-o dau ție! Așadar, spor la dat cu bicicleta, că-s mulți care au făcut analogii trunchiate și hilare despre acest amărât mijloc de recreere și alternativ de deplasare cum că ar fi simbolul vreunei mișcări…voodoo, green sau ce o fi fost. Hai, vezi mai sus ce ne recomandă mai marii: la picior, că-i mai sănătos.
Comori (stră)vechi ascunse la Mediaș
Într-un oarecare oraș medieval din România, numit Mediaș, vizitat de câteva ori și rămas mut și afiș la cele câteva comori găsite pe acolo, niște specialiști de la UBB Cluj îmbrăcați în straie de Indiana Jones au făcut o descoperire de poveste: o arhivă impresionantă de volume foarte vechi peste care se găinau porumbeii în turnul unei biserici. Eu vă spun că astfel de lucruri or mai fi, doar când mă gândesc la orga adăpostită în biserica de la Nemșa, un loc fantastic pe care, într-o zi, s-ar putea să-l vedem reconstituit. Aș pune un pariu, am fost în zonă.
Să revenim cu descoperirea din Mediaș și ce anume a precizat Biblioteca Batthyaneum pe pagina sa de pe o rețea socială:
• circa 139 de volume, tipărite (ante 1470-1600)
• două volume manuscrise, primele decenii ale sec. XVI
• aproximativ 60 de documente originale din sec. XIV-XVI (cu câteva piese originale și copii din sec. XVII)
• aproximativ 10 registre administrative ale parohiei Mediaș din sec. XVII-XVIII care păstrează fragmente de manuscrise medievale (au fost identificate preliminar - ms. sec. IX-X, ms. sec. XII fin., ms. sec. XIII Paris, mss. liturgice sec. XIV-XV).
Despre măsura gustului
Acum, o apariție editorială să ne mai și pună nițel pe gânduri sau creierul la treabă: Despre măsura gustului și alte eseuri, David Hume, apărută la Editura Eikon în traducerea lui Ștefan Maftei. Cartea cuprinde majoritatea eseurilor estetice ale lui Hume, iar cuvântul introductiv îi aparține traducătorului, care preda seminariile de estetică pe vremea studenției mele.
Lăcașul minuscul din colț, Split
Pe cotlonul din dreapta, ascunsă bine de ochii trecătorilor în căutare de suveniruri sau terase, este biserica Sfântul Martin, din orașul Split. Folosită inițial ca un coridor destinat gărzilor, locul strâmt și extrem de bine conservat s-a transformat în, probabil, cel mai mic lăcaș de cult din Palatul lui Dioclețian. Călugărița de acolo, vorbitoare de franceză și engleză, mi-a povestit despre semnificația locului și despre faptul că oamenii nu înțeleg din el decât un: atât de mic? Acustica este senzațională, trebuie doar să nu-ți fie frică să....cânți. Haide, lasă-ți vocea să se facă auzită, m-a îndemnat, adică, soi de a-ți da drumul la voce. Am rememorat pentru o secundă sesiunile de la cor sau cele în care încheiam lecțiile de vioară cu o strădanie eșuată de canto. Stins, spiritul vocii e stins de vremuri deja.
Revin pe lângă Mediaș, Biserica fortificată din Axente Sever, pentru a vă arăta și magia locurilor de la noi, cu toate că multe din ele nu sunt deloc întreținute. Nu este cazul aici. Atât aici, cât și la biserica fortificată din Valea Viilor, oamenii se pregătesc intens primăvara de Paștele Catolic.
Până în 2050
Ar putea fi mai mult plastic în ocean decât pește!
99% dintre păsările mărilor și oceanelor ar putea ingera plastic!
Milioane de animale marine mor în fiecare an din cauza gunoaielor
Fiecare chiștoc de țigară poluează sute de litri de apă și durează ani să se degradeze
10 milioane de gunoaie sunt aruncate anual în apele mărilor = adică, un camion pe minut, 400 kg pe secundă
80% din gunoaiele marine provin din surse terestre.
Ce putem face? #ourocean #ourseas (Sursa: Aquarium Pola)