#frânturi 14. Orașul cușcă pentru mașini, fotografie stradală, The Future și doar un ministru se legăna
#decitit Nu puteau arăta mai bine rolul unei mașini într-un oraș sufocat, doar un ministru s-a legănat, restul joacă sârba în continuare și straie de sărbătoare
Orașul cușcă pentru mașini sau noulrol al mașinii. Paradigme
Într-un oraș sufocat precum Cluj-Napoca, semnificația mașinii trebuie să suporte un proces amplu de analiză. Parol! A devenit o chestiune existențială pentru oraș, să fiu în trend, în sensul unui încotro aproape metafizic. E ok să continuăm sufocarea printr-o escaladare, alt termen la modă, sau facem ceva cu mașinile acestea? Păi, în cotidiana alergare spre birou, am văzut soluția ideală exact în centrul orașului: le punem într-o cușcă!
Bine, admit că nu-mi aparține ideea, ci a campaniei de marketing de mai sus: nu o puteau spune/ arăta mai bine. E acolo, se simte, mașina în cușcă!
Fotografie stradală la Zadar
Pentru a vă încălzi puțin pe temperaturile acestea în scădere, normale și frumoase, de altfel, o sesiune scurtă de street photo din Zadar, Croația: castrul din centru, biserica și basilica romană care se poate vizita, dar, pentru care croații încă nu alocă foduri de restaurare mai complexe, cetatea Zadar și forfota aferentă. A, da, să nu uit, 36 de grade Celsius.
Zilele Clujului 2022
În câteva zile, începând cu 6 octombrie, orașul începe să petreacă. Centrul a luat-o deja înainte, la finalul săptămânii trecute, fiind deja montate primele stegulețe și afișe. Aici puteți regăsi programul complet de la Zilele Clujului 2022. Sunt curios cum arată strada recent desemnată pietonală Mihail Kogălniceanu, o să-mi fac un traseu de alergare de diminieață pe acolo și revin cu câteva poze. În rest, să cugetăm asupra viitorului, în acord cu imaginea:
Să ne sufocăm mai mult! Ce păcat că la asta ne duce cu gândul un nou an universitar
Universitatea Babeș-Bolyai anunță că pe 3 octombrie are loc deschiderea oficială a anului universitar 2022-20223. Partea negativă din acest anunț este că am ajuns să ne gândim cu groază la un asemenea eveniment pentru că….vin studenții! Adică, no, să vedeți atunci traficul! Avem două moment de stupoare și groază: începutul anului școlar din septembrie și vin studenții.
Un ministru se legăna…
Sorin Cîmpeanu (s-)a demisionat. După excelenta treabă a jurnalistei Emilia Șercan, în sfârșit, ministrul educației și individ cu nșpemii de funcții la nivel universitar (s-)a demisionat. Întrebarea este: ce facem cu ceilalți?
Bombe și CIA
Din nou despre demențe cotidiene: Putin a anexat patru teritorii la Federația Rusă, nu știm dacă în întregime sau părți din ele. De fapt, nu cred că știe exact nici el, atât timp cât nu deține controlul total asupra lor. Apar tot mai mulți scelerați care afirmă că Rusia ar trebui să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei, grăbind sfârșitul. Nu se știe al cui, iar ei, cu siguranță, fac dovada clară că știu cu atât mai puțin. Am aflat recent din newsletterul Civilization #188 că Central Intelligence Agency (CIA), prin intermediul companiei In-Q-Tel, ar avea preocupări diverse în zona biotehnologiei - secvențierea ADN-ului. Cu alte cuvinte, CIA e interesată să reînvie mamuți! Onorabil interes, dar nu-i chiar prolific ales momentul. Vezi puține rânduri mai sus. Am eu așa o dilemă: nu lucrează mai bine la cum să-l scoată din priză pe roboțelul defectat?
Dacă s-ar ajunge la nucleare, am aduce la viață cam degeaba mamuții. Ziceam și eu la un pahar de vin.
Peisaj de 5 km dintr-un cartier. Ghiciți de unde
Ce iese cel mai frecvent la o plimbare de seară prin cartier? Ei bine, răspunsul, mai jos. Întrebări pentru voi: despre ce cartier/ oraș vorbim și așa e și la voi? Credit foto: Marius Dediu.
Bitdefender, cam gata
Da, știu, știți și voi: Bitdefender, brand 100% românesc, a încheiat un parteneriat cu Ferrari. Un mare bravo, e o chestie de imagine foarte bună. Citeam asta fix când se apropie încheierea versiunii trial a pachetului Bitdefender Premium Security. L-am instalat pe două device-uri Android și un iPhone, un terminal Android fiind nițel mai slăbuț. Pe toate device-urile, am simțit o încetinire consistentă a aproape tuturor proceselor. În plus, pur si simplu, la OnePlus 9-ele meu, amprenta nu-și mai are sensul, e pur și simplu aproape inutilă. So, mai analizez aceste ultime zile, daar, înclin spre o dezinstalare. Mare păcat că nu mai au în producție box-ul bitdefender, având acum exclusiv variante de routere destul de scumpe.
Până în 2050
Ar putea fi mai mult plastic în ocean decât pește!
99% dintre păsările mărilor și oceanelor ar putea ingera plastic!
Milioane de animale marine mor în fiecare an din cauza gunoaielor
Fiecare chiștoc de țigară poluează sute de litri de apă și durează ani să se degradeze
10 milioane de gunoaie sunt aruncate anual în apele mărilor = adică, un camion pe minut, 400 kg pe secundă
80% din gunoaiele marine provin din surse terestre.
Ce putem face? #ourocean #ourseas (Sursa: Aquarium Pola)