#frânturi 16. Un oraș care te poate fermeca la fel de ușor precum te poate dezamăgi, vaporașe și o sinagogă
#decitit #devăzut Timișoara în câteva ore și privită printr-un colaj de poze. În căutare de locuri, care mai de care
Timișoara este tipul de oraș care te poate fascina și dezamăgi aproape în aceeași clipă. Te uiți într-o parte, faci un oau, apoi, îți muți privirea într-un alt loc și rămâi nițel uimit, dar într-un sens negativ. Vremea ne-a ajutat să batem la picior cu copiii câteva locuri de prin centrul orașului, cât poți cuprinde în câteva ore.
Poți începe de aici, Piața Operei sau puncteul zero al orașului. Pe axa catedrală - clădirea Operei, începe zona pietonală cu străduțe și clădiri interesante. Ei bine, Timișoara nu e nici, nici, dar e și, și. Are un monumentalism aparte al clădirilor, dar nu le poți admira pe toate deoarece sunt foarte multe în stadiu de renovare sau….abandonare.
Cam ca aici. Bine, știu că v-au căzut ochii pe ditamai pista de biciclete. Da, aveți ochiul fin: asta e, de fapt, un soi de autostradă pentru biciclete fix prin centrul orașului. Nici nu are sens să compar cu ce avem noi la Cluj-Napoca. Chiar dacă unele abia se mai văd sau nu sunt în cea mai bună formă, ele sunt și par a fi o rețea. Adică, pare că te poți urca pe una să te duci undeva într-o altă parte a orașului. Repet, pare, nu le-am încercat. La fel, ce nu poate fi comparat este fix zona pietonală: Clujul se chinuie să o agațe pe harta orașului, Timișoara o are de ceva vreme.
Sau aici
sau aici, pe lângă o străduță ce te duce spre Piața Unirii:
După ce-ți revii din șoc și muți privirea, ți se deschid bijuterii. Unele dintre ele, multe, sunt pe stil baroc. Deci, la capătul străduței de mai sus, vă așteaptă asta:
Să nu-mi spuneți că nu ați fi mărturisit că sunteți pe oriunde altundeva, dar nu în România! Sau asta
Magia continuă dacă te îndrepți spre Bastionul Cetății, o zonă care chiar mi-a părut foarte bine integrată în peisajul modern al orașului.
Observație: am vrut să ne odihnim puțin, dar, banca această părea că are o altă utilizare
Revenind la stil. Timișoara nu este atât de cochetă precum Oradea și pare puțin mai neîngrijită comparativ cu Clujul, dar, are ceva aparte. E o atmosferă vribrantă, un stil foarte european, care le-a făcut pe fetele mele să exclame imediat după ce traversasem Bega pe unul dintre podurile sale: tata, zici că suntem la Ljublijana. Ei bine, păstrăm niște proporții, dar, ați prins ideea.
Adică, ce avem aici: un râu navigabil cu vaporașe transformate în mijloace de transport în comun (la Timișoara, poți folosi aceste vapoare cu fix acest scop), ai un restaurant pe un vaporaș, ai parcuri - multe, ai o mega-zonă pietonală, ai clădiri - ok, multe în stadiu de renovare, dar, le ai, ai ceva piste de biciclete, ai acces facil la exteriorul țării.
Noaptea Sinagogilor Deschise - de fapt, seara
Cum suntem căutători de lucruri frumoase și inedite, am dorit să vedem măcar o sinagogă, deoarece, la Timișoara, pe 15 octombrie, a avut loc Noaptea Sinagogilor Deschise. Noi am ajuns la Sinagoga Cetății, unde am dat peste un domn foarte amabil, care ne-a făcut o scurtă prezentare. În intervalul 19.00-22.00, avea loc un concert susținut de Ovidiu Rusu și Traian Moldoveanu, însă, noi eram în trecere, cu timpul foarte limitat. Așa că ne-am mulțumit cu prezentarea. Dacă dorești să vezi și celelalte sinagogi, aici ai site-ul proiectului. Opt sinagogi din Banat şi Arad vor putea fi vizitate pe platforma intitulată "Poveştile Sinagogilor", lansată de Asociaţia Pantograf şi Comunităţile Evreilor din Timişoara, Arad, Lugoj, Caransebeş şi Reşiţa.
Dacă v-am arătat fața orașului în forfota unei zile de sâmbătă, promit să vă prezint într-un dintre edițiile următoare și orașul somnolent, la 7 am dimineața, la clasica tură de alergare de descopăr orașul în alergare.
Nu uita, până în 2050
Ar putea fi mai mult plastic în ocean decât pește!
99% dintre păsările mărilor și oceanelor ar putea ingera plastic!
Milioane de animale marine mor în fiecare an din cauza gunoaielor
Fiecare chiștoc de țigară poluează sute de litri de apă și durează ani să se degradeze
10 milioane de gunoaie sunt aruncate anual în apele mărilor = adică, un camion pe minut, 400 kg pe secundă
80% din gunoaiele marine provin din surse terestre.
Ce putem face? #ourocean #ourseas (Sursa: Aquarium Pola)