#frânturi 19. Om vs mașină, pe (contra)timp sau ritm de vals și de ce sunt atâtea locuri abandonate prin centru
#decitit Timpi scoși din neant despre rute imaginare pe care le-am făcut la pas de alergare. Întârziate frânturi doar de o celebrare, că sunt aproape de o limită :)
Să nu credeți cumva că am uitat că v-am promis niște date, nu am uitat. Am amânat momentul acesta de frântură până ce a venit poza perfectă, pe care nici măcar nu am făcut-o eu. Așa a ieșit, totul spre bine și să accentueze ceva. Ceva! În pas de salsa sau vals, cu gândurile fracturate aievea pe te miri unde, îmi las fetele la școală și pornesc același periplu zilnic, la fel ca voi toți: calea spre birou sau spre ce-treabă-are-fiecare. E crunt pentru că e plictis, e aceeași rutină zilnică ce-ți sacadează creierul precum sunetul insuportabil al șinelor de tramvai. PS: La noi, la Cluj, tramvaiele sunt asurzitoare, deși sunt noi. Cred că e ceva feature nou, cum s-ar zice.
Aceeași chestie la radio, același coleg de trafic pe care să-l înjuri, pardon, stimezi cum se cuvine, aceeași curbă, aceleași banalități. No, scuze dacă am creionat vreun traseu sau obicei, nu a fost cu intenție, a fost doar să arăt ceva: Ceva! Eu am renunțat la trafic acum ceva mult timp și el la mine, am ales să mă complic în van, eter și absolut cu rute zilnice de alergare spre birou, nici bicicleta nu mai e ce a fost, că stau cu gura-n țevile de eșapament, iar pistele sunt magnifice, însă le cam lipsește luciditatea. Alergând, aleg rute care mai de care, văd lucrurile altfel și îmi planific ziua, că trebuie să fiu atent doar la trecerile de pietoni, să nu cad în vreun canal și să văd ce mai mișcă prin oraș, că e la altă viteză. Timpii, vă rog, dar, înainte, aceasta este poza de efect, om vs mașină. Mulțumesc, Stelu Harsan, pentru captură, a fost extrem de inspirat momentul.
Da, confirm iarăși și iarăși: timpul în trafic este principalul argument, urmat la mică distanță de poluare și alte hibe de genul. Uneori, totuși, mai iau și decizii neinspirate, precum cea care urmează.
Vineri, o vineri verde, cu transport gratuit. Venisem dimineața la birou cum vin de obicei, alergând. La retur, mă grăbeam, treburi administrativ - familiale. Am zis așa: păi, dacă e vineri, poate am noroc să iasă lucrurile bine și să ajung mai repede decât aș ajunge alergând. Pam-pam.
Ora 16.33. Plec de la birou în fugă. În 3-4 minute, sunt la Regionala CFR și mă pun, nene, să aștept un troleu. Stau și stau. Traficul se prefigura a fi…groaznic verde, nu groaznic de verde. După 9 minute, nouă, de așteptat, vine primul troleu, un 6 arhi-plin. Se dau ceva oameni jos din el, unii renunță să se mai urce, să nu riște o strivire de ușă. Iau decizia să merg două stații, să ajung pe Memorandului, unde fiind stație comună pentru mai multe linii, speram să prind ceva. Am prins, un 7, care mă ducea nu chiar unde aș fi vrut, dar plecam. Graba era mare. În această zi de vineri verde, Calea Mănăștur s-a arătat complet blocată, bară la bară. Eu mă grăbeam, să accentuez această idee. Electrificatul mijloc de transport s-a dovedit o mai mare pacoste într-un trafic complet blocat și fără benzi dedicate. Am regretat amarnic decizia și mi-am spus că, indiferent de cât de obosit voi fi, cei 5-6 km îi voi face în alergare, cel mult pe jos. De ce? Păi, la minunatele ore 17.16, eram în fața blocului. Așadar, un timp de 43 de minute. Se putea și mai rău, dar se putea și mai bine.
În alergare, pe retur, obosit după orele de birou, prestez un 37 de minute, alegând una dintre turele în care am venit mai mult mort decât viu.
Să mai punem 2-4 minute de stat pe la semafoare, că mai prind și eu unele pe roșu. Totuși, timpul e sub cel făcut cu troleu într-o zi dedicată special anume transportului alternativ, fără mașină în mod special. Veți spune: bine, dar cine se pune să alerge tur-retur birou? Știu, admit: sunt situații imposibile, în care oamenii nu au ce face și apelează la mijloacele de transport în comun sau mașină (inclusiv jobul lor presupune asta), dar nu la ei mă refer, ci la cei care o pot face. Tot dintr-un text, la mers lejer spre alert pe alocuri, am reușit să scot pe aceeași distanță timpul de 55-56 minute. Eu spun că nu e rău și nu cu mult peste ceea ce ați face cu mașina sau chiar troleul.
Concluzile testului: eu nu mai folosesc mijloacele de transport în comun atât timp cât am rucascul de alergare la mine și e nevoie de mult mai mult pentru a-i convinge pe oameni să renunțe la confortul mașinii - să îi pui să aștepte zece minute după un troleu arhiplin care va face 45 minute pe 5 km nu e chiar cel mai dorit scenariu. cu aote acestea și dincolo de și mai multe, #aleagaClujul, nu-l polua. Spun asta metaforic vorbind, că nu toată lumea se pune să alerge orașul cu un rucsac în spinare. Eu sper să-mi termin volumul de poezii, am un țel ascuns.
Între timp, să ne vedem sănătoși prin trafic, cu cei din Cluj, zic. Eu sunt tipul de mai sus, cu rucasul ăla verde și un buf pe față, să mai dreg din poluare prin zonele centrale pe care le traversez. E singura crestare riscantă. În rest, admirat de clădiri, poze cu chestii interesante, compus poezii sau aranjat ziua.
De ce sunt atât de multe spații centrale abandonate?
Multe locuri abandonate, multe de închiriat, orașul trebuie recâștigat! Zona centrală a unui oraș e sufletul său, e km zero din care pulsează toată urbea. Acum, la Cluj-Napoca, precum și în Budapesta, am sesizat destul locuri părăsite. De ce? Ljublijana nu era așa, acolo, centrul era animat, acolo părea că se însuflețeau lucrurile.
Desigur, mie îmi place mult conceptul old town, adică fix zona în care cam ai cele mai multe zone de văzut. Centrul unui oraș nu ar trebui lăsat în bătaia vântului sau orice alt tip de bătaie.
Nu uita, până în 2050
Ar putea fi mai mult plastic în ocean decât pește!
99% dintre păsările mărilor și oceanelor ar putea ingera plastic!
Milioane de animale marine mor în fiecare an din cauza gunoaielor
Fiecare chiștoc de țigară poluează sute de litri de apă și durează ani să se degradeze
10 milioane de gunoaie sunt aruncate anual în apele mărilor = adică, un camion pe minut, 400 kg pe secundă
80% din gunoaiele marine provin din surse terestre.
Ce putem face? #ourocean #ourseas (Sursa: Aquarium Pola)