#frânturi 20. Omul pierde meciul cu datele, o tură faină la Cetatea Liteni, alt #blackfriday, aceeași nebunie
#decitit și #devăzut poze din prima tură de sezon mai rece, am ales Cetatea Liteni, cum ne pierdem în date, economie de energie și nebunia cumpărăturilor
17.850 sau 46.467 de refugiaţi pentru România, peste 31.000 pentru Germania, 24.031 pentru Franţa. Acestea sunt alocările unor cifre pentru anumite ţări, de cifre, nu de oameni. Nu mai contează de unde vin, ei vin. Firma X are 4000 de angajaţi în România şi mai vrea 100 sau firma Y a concediat 50 de angajaţi din varii motive. Ei bine, să fim și în ton cu vremurile: un anume tip Elon Musk a fost nevoit să cumpere Twitter. Apoi, dintr-un anume raționament, trunchiat s-ar spune, a dat afară jumătate dintre oamenii care au făcut respectiva companie să valoreze nșpemii miliarde de dolari. Pam-pam. Sună a răzbunare sau psihotism haotic. De #blackfriday, oamenii au făcut cifrele, dând curs dorinței obsesionale de a avea și de a lua ceva, orice, #nuconteazăce.
Cutare universitate a înregistrat anul acesta un record al numărului de candidaţi înscrişi la facultăţile sale, în creştere cu 15% faţă de anul trecut. Totul este despre date & cifre. Unde s-a ascuns omul? Am început să ne oprim să ne gândim la oameni, ci aproape exclusiv la date. Creşterea economică înregistrată de firma X a fost de 20%, nimic despre oamenii care au cauzat-o. Sigur, acesta este un efect direct al vitezei fluxului care ne înghite: nu mai avem răgazul necesar să poposim mai mult asupra lucrurilor, ne limităm să ne spălăm ochii doar cu date, ne este suficient. Omul pierde meciul cu datele, iar modul în care îl priveşte societatea contemporană este de-a dreptul post-uman, nu în sensul curentului cu acelaşi nume.
Suntem cantonaţi într-o paradigmă care ne reduce din atributele care ne arată umanitatea. Am devenit de ceva vreme date, simple date înmagazinate într-un seif bine păzit de gardieni de tot soiul.
Societatea noastră este centrată pe arhivarea indivizilor, pe trecerea lor în fluxul necunoscutului. Cu alte cuvinte, suntem indexaţi cu sau fără voia noastră, indiferent de domeniul discuţiei sau de alte elemente adiacente. Ei bine, nu că ar fi ceva negativ să fii indexat în flux, căci nefiind în el, nu prea poţi avea acces la beneficiile lui. Dar problema este alta: ce ne facem dacă rămânem doar simple date în acesta, fără să mai contăm într-un fel anume.
Arhivele sunt simbolizate de orice instrument din societate care-l arhivează pe individ, pornind de la firma la care lucrează şi până la instituţiile statului care au contact direct cu acesta. Acesta este mecanismul: societatea înghite date & cifre, iar oamenii sunt diluaţi de/ în ele. Este o depersonalizare crasă, de unde şi absenţa interesului faţă de diferite probleme ale oamenilor. Singura noastră speranță este de a nu rămâne simple date, ci de a aspira la statutul de om întreg, cu tot ce presupune acest lucru. Vom trăi timpul în care angajatorii se vor uita la candidaţi întrebându-i aşa: ce ştii să faci, altceva decât ştie maşina mea? Rămâne doar să ne aşezăm şi să regândim totul, vorba lui Slavoj Zizek.
Start turelor de iarnă: Cetatea Liteni
Sub un soare călduț de noiembrie, am inițiat trupa la turele de iarnă din acest sezon. Prima etapă: Cetatea Liteni. Un astfel de traseu are toate ingredientele necesare: este aproape de oraș, e în mijlocul naturii, peisajele sunt de vis și primești bonus și vizitarea ruinelor unei cetăți atestate documentar pe la anul 1300.
Traseul marcat pleacă din Liteni. Cum dinspre Cluj-Napoca, ai la dispoziție două mici indicatoare care te îndrumă spre punctul de pornire pe traseul triunghi roșu. În dreptul primului semn, mai puteți regăsi indicatorul spre Monumentul Eroilor, dacă sunteți curioși.
Start. Traseul este scurtuț, având o lungime de aproximativ 2.6-2.8 km. Pentru informații complete, consultați aplicați Munții Noștri, aplicație pe care o recomand cu căldură la orice tip de tură faceți.
Ajunși în creastă, vi se deschid peisaje de vis spre Băișoare sau Muntele Bocului, în plan puțin mai îndepărtat. Desigur, e recomandabil să vă găsiți un loc la soare și să vă scoateți pita, slana, cârnatul și brânza din rucsac. Sunt convins că nu ați pleca într-o asemenea tură fără aceste ingrediente la purtător.
Locul cetății vă desenează imagini și spre Valea Ierii. Vremea bună a scos mulți călători pe traseu, am fost plăcut surprins să văd acest lucru. Ne-au acompaniat constant și parapantiștii, căci zona e destul de renumită în rândul celor care practică astfel de senzații.
Pe retur, am spus să nu revenim pe unde am urcat, așa că am făcut un soi de buclă: am luat la pas drumul care cobora spre Moara de Pădure și, la un moment dat, am cotit stânga spre creastă. Ne-am aventurat pe o cărăruie înțesată de spini, însă efortul ne-a fost răsplătit din plin cu vederile de sus:
În total: am plecat din Cluj la ora 10.45 dimineața și am revenit în jur de 17.00, însă totul a fost făcut pe tihnă, cu jocurile aferente copiilor și pauzele de masă și căscat ochii aievea. Traseul complet, mai jos:
PS: simțul proprietății exacerbat nițel, la vreo zece minute de urcușul lin din sat:
Economie la energie. Ni se pregătește ceva
Alt black friday, aceeași nebunie
Cu atâtea reduceri, normal că mi-am luat și eu o tigaie de clătite, o vânam de multă vreme. Cine poate rezista prețului de 39 lei redus de la ceva, că nu se știe cu exactitate de la cât anume? O aștept după 25 noiembre, când, sper, va ajunge. Nici măcar eu, recunoscut fiind în sinea mea ca un cumpătat într-ale cumpărăturilor. Parol! Ei bine, fuse și se duse și acest #blackfriday și m-am mirat că există încă mulți oameni care așteaptă această perioadă din an să cadă în capcanele unor comercianți. Adică, ok, există și oferte, dar, sunt acelea pe care le-ai urmărit constant și ai tras concluzia că merită fix în această zi. În rest, #fuckblackfriday, că circula anii trecuți acest hashtag. Duminică seara, podul spre Vivo Center Cluj-Napoca era blocat…de mașini. După zilele acestea angoasante, urmează #crazysale. Ok, ce este în neregulă cu noi?
Airbnb, pe când și un alt design, ceva?
Aflu de pe
că Airbnb va beneficia de ceva upgrade care va viza prețurile. No, nu știu voi cum sunteți, dar, ar fi fost foarte fain să fie și ceva schimbări în zona de design, mai ales pe mobile. Poate m-ar face să intru mai des pe aici, cine știe. Dilematic.Stați prin zonă, pregătesc o ediție cu câteva tool-uri utile în caz de ceva, de ploaie sau ninsoare abundentă.
Nu uita, până în 2050
Ar putea fi mai mult plastic în ocean decât pește!
99% dintre păsările mărilor și oceanelor ar putea ingera plastic!
Milioane de animale marine mor în fiecare an din cauza gunoaielor
Fiecare chiștoc de țigară poluează sute de litri de apă și durează ani să se degradeze
10 milioane de gunoaie sunt aruncate anual în apele mărilor = adică, un camion pe minut, 400 kg pe secundă
80% din gunoaiele marine provin din surse terestre.
Ce putem face? #ourocean #ourseas (Sursa: Aquarium Pola)