#frânturi 24. Croația sau, cum se zice, #iloveCroatia. Un tărâm, gânduri, amintiri, alergări pe multe plaje și coaste. Foto și emoții
#decitit și de #devazut de ce m-a vrăjit Croația, de ce mă atrage această țară, unde voi reveni mereu cu plăcere. Hai, Croația la Qatar Mondialu*.
Pfiu, ce țară... Deși mare fan al zonelor muntoase, țara aceasta are ceva ce mă atrage constant, mereu și mereu. O fi și Biokovo vreun munte mai mititel, așa, iar priveliștea spre coasta dalmată îți taie răsuflarea, dar, eu privesc spre creste ceva mai înăltuțe. Totul, până la Croația și prima descălecare aici în 2021. Am descoperit atât de lucruri frumoase, încât am rămas irecuperabil vrăjit. Da, acel Biokovo m-a dovedit cu căldura și umiditatea sa excesive. Îmi spusese un localnic: să nu mergi pe munte, dar, mi-am pus bidoanele cu apă și dus am fost. La baza muntelui, apa era clocotită, era doar ora 11.00. Am abandonat planul măreț de a-l urca în alergare.
Nu e totul, căci, nemaifiind un privitor al sportului în care unii aleargă după o minge și unul singur dă în ea, am rămas, totuși, legat de unele echipe pe care le mai urmăresc uneori: Bayern Munchen sau AC Milan. La nivel de echipe naționale, ați ghicit, Croația. Nu e de acum, ci e de prin 2017, când văzusem la lucru trupa formată din Modric, Madzukic sau Rakitic.
Se mai pun oamenii. Or avea și croații idioții lor la conducere, căci au mari probleme și ei cu corupția, oameni mai puțin inteligenți care nu le prea fac cinste, dar, impresionează cu adevărat prin determinarea lor, spiritul de patriotism la cote foarte mari, deschiderea față de turiști (o fi din cauza cotei din PIB pe care o dă turismul aici), dorința aceasta de a face lucrurile cu adevărat bine și în practică, nu doar în teorie, așa cum ni se întâmplă nouă pe plaiurile mioritice cu invidizi puși chiar prin capul unor lanțuri piramidale. Să spunem chiar…primul om.
Acum, Croația a ajuns în semi-finalele Cupei Mondiale, după ce a eliminat Brazilia. Pardon, Brazilia lui Neymar, cum i se mai spune prin târg. La mijlocul terenului croaților, se află același Luka Modric, ajuns la 37 de ani. La noi, de obicei, futbaleorii se retrag pe la 31-32, maxim, că e greu. Cum deja v-ați prins, voi fi fanul acestei echipe în duelul dificil cu Argentina, poate-poate.
”Nimeni nu ar trebui să ne subestimeze. Nu s-a terminat, continuăm. Putem realiza lucruri mari” - Zlatko Dalic, antrenor Croația.
N-ar strica să pornim și noi multe dintre chestiunile noastre cu o astfel de mentalitate. Hai, să fie un start bun pentru 2023, acum că avem și baiul acesta cu Schengenul. Sfim mai determinanți, mai deciși și încrezători în ce vrem să facem.
Cum era de așteptat, am rememorat fantasticele ture de alergare din această vară prin orașele croate și m-am pus pe gânduri. Ce gânduri și ce imagini. Am zis să rememorez o parte dintre ele cu voi.
Trogir este un loc magic.
Alergări pe insula Ciovo
Camping Rozac, șapte zile fantastice
Medulin, o descoperire care m-a pus pe gânduri de revenit
Pola, Fazana, după cozile interminabile de mașini din Rovinj și Porec
În drum spre Pola/ Pula, am ratat Rovinjul și Porecul din cauza cozilor prea mari de la…intrarea în orașe. Da, prieteni, luna august nu e chiar cea mai potrivită pentru excursii în Croația, întrucât numărul turiștilor a crescut amețitor de la un an la altul. Ce plăcerea mi-ar face să spun asta despre România, dar, no, vedeți și voi cum e starea litoralului nostru.
Zadar, în fugă și spre Dalmația
Makarska 2021, învins de frumusețe și căldură
Split, o bijuterie
Imotski 2021, cum să vii la plajă din munți
Închei de unde am început, Trogir, dar din 2021
Poza aceasta este din excursia din 2021, atunci când am descoperit Trogirul. Apoi, am luat coasta Dalmației la picior, Split, Brela, Omis și Makarska. Nu găsisem ceva rezonabil pe coastă, așa că am ales Imotski, un orășel din munții croați, aflat la granița croato - bosniacă. Făceam zilnic aproape 25 minute până pe plaja din Makarska, dar, orășelul ne-a fermecat.
Nu uita, până în 2050
Ar putea fi mai mult plastic în ocean decât pește!
99% dintre păsările mărilor și oceanelor ar putea ingera plastic!
Milioane de animale marine mor în fiecare an din cauza gunoaielor
Fiecare chiștoc de țigară poluează sute de litri de apă și durează ani să se degradeze
10 milioane de gunoaie sunt aruncate anual în apele mărilor = adică, un camion pe minut, 400 kg pe secundă
80% din gunoaiele marine provin din surse terestre.
Ce putem face? #ourocean #ourseas (Sursa: Aquarium Pola)