#franturi 3. De pe trail, ajung la Zafaiet, un radio, o medalie sau un caiet
#decit despre 5 leitmotive: Refuzăm, reducem, refolosim, reciclăm, compostăm și despre ceva medaliați trecuți rapid în arhivă
(re)start la trail, că merge bine
Am repornit motoarele pe alergarea pe trail. Încerc să îmbin cumva adaptarea corpului la căldură cu urcarea pantelor. La ultimă tură, am sesizat o delăsare metafizică pe urcări, în primii 3-4 km, dar, mai apoi, am trecut la regăsirea de sine și am cadrat un tempo bun spre foarte bun, aș spune. Urmează să mă înscriu la prima și, poate, singura cursă de ultra de 2022, CugiRace, o probă cu 69 km, cu start în orășelul Cugir. Ca de obicei, îmi propun idealuri mărețe, situări existențiale și paradigme negândite, adică să o termin cu zâmbetul pe buze în timpii dați de organizatori. François D'haene a fost învins de Kilian Jornet la Hardrock Hundred Endurance Run. Eh, și asta a fost tot poezie.
Zafaiet pe Lună: Refuzăm, reducem, refolosim, reciclăm, compostăm
„Refuzăm, reducem, refolosim, reciclăm, compostăm: acestea sunt cele 5 principii care se află atât la rădăcinile unui eveniment fără risipă, cât și în viețile noastre de zi cu zi. Considerăm că obligația noastră morală este de a avea un impact cât mai redus asupra mediului, lăsând să ajungă înapoi la el doar nutrienții care ii aparțin, compostând resturile vegetale.”, site-ul festivalului Zaiafet pe Lună.
Mi-au rămas întipărite în minte aceste mesaje tari. Zafaiet pe Lună este primul festival zero waste din România, prima sa ediție urmând să aibă loc în perioada 22-24 iulie 2022, în incinta parcului istoric Teleki din Luna de Jos, Cluj. Cei care vor alege să meargă vor avea un line-up interesant în cadrul concertelor:
Luna Amară •Nucu Pandrea
Figure of Funk •Jeunsemble
Diószegi Benjámin
Espresso Martini and Friends
Igazgyőngy Egyűttes
Diana Săveanu.
Apoi, vor fi și ceva dezbateri:
Case Pasive - EVOHouse Construct
Reducerea Risipei Alimentare - Banca •Pentru Alimente Cluj
Flora Spontană - Hodaia
Someșul, o poartă spre ținutul fluturelui albastru - Asociația ”Plaiuri Noi”.
Radio Erevan nu face glume cu olimpici
Sunt tânăr încă, doamnă, dar fotbal nu mai joc
Nici să-l privesc aievea, să-ncerc și nu mai pot!
Era un timp de frenezie, privit acum așa de jos. Părea că nu aveam dileme și nu speram fără vreun rost. Cândva, nu doar că urmăream un fenomen, ci practicam cu sârg și cu aplomb.
Scriam, urmăream, jucam. Aveam ceva echipă înscrisă prin ceva campionat din Cluj-Napoca cu H divizii. Lucram în presă ca jurnalist sportiv. Așa, am ajuns să schimb două cuvinte cu Bastian Schweinsteiger, jucătorul emblematic al formației Bayern Munchen.
Pe la Cluj, se perindau astfel de echipe pe vremuri, acele vremuri apuse. Ce s-a schimbat între timp? Avem dileme, dar nu într-un sens filosofic, ar fi fost benefic. Nici măcar nu mai ședem pe o piatră, jos, să cugetăm la ce am putea îmbunătăți noi, ca societate. Atât. Până atunci, radiolul de la Erevan a câștigat licența, ai noștri s-au pierdut la strategie. Domn’ general șef de țară a copiat discursul dintr-o carte veche și s-a scuturat de băiatul care făcea bazin (fără e, că nu avem prea multe) pentru a culege medalii. Să privim, totuși, optimiști pentru că…
Echipa de studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a câștigat locul I la competiția ”Seismic Design Competition 2022” din Salt Lake City. Au participat 32 de universități din toată lumea. Echipa Universității Tehnice de Construcţii Bucureşti s-a clast pe locul III.
+
Olimpiada Internațională de Matematică: echipa României a obținut locul I în Europa și locul cinci la nivel mondial, după China, Coreea de Sud, SUA și Vietnam. România a obținut două medalii de aur și patru medalii de argint și cu un total de 194 de puncte s-a clasat pe locul 5, cea mai buna clasare din ultimii 23 de ani, conform unui document publicat de Societate de Științe Matematice din România.
Rezultatele obtinute de cei șase elevi sunt:
medalii de aur: Robert Dragomirescu și David-Andrei Anghel de la Liceul Internațional de Informatică București;
medalii de argint: Andrei Moldovan, Vlad-Titus Spătaru, Radu Lecoiu de la Liceul Internațional de Informatică București și Andrei Chiriță de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București.