#frânturi 33. Ioaneee!!! Pantalonii scurți iarna l-au întâlnit pe Radu Paraschivescu și doar Europa salvează planeta?
#decitit și #devăzut mai ales pisica portocalie pe acoperiș, Chester, frate, era să te confund, ce drac face Ion și cum a fost distras Radu Paraschivescu de pantalonii scurți
Ioane, ce-ai făcut, tată?
Guvernul și-a angajat un consilier pentru a-l ajuta pe premierul Ciucă să facă puținele lucruri pe care le face. Ion, acest consilier mai special, este o inteligență artificială, semn că politicienii de la noi duhnesc de inteligență naturală și au dorit o extensie. #Băbăieții ăștia au trecut la nivelul următor. Până aici, făinoșag tare, doar că Ion ăsta s-a apucat să facă ce fac băieții deștepți în realitate: fură de rupe și, cine știe, poate chiar plagiază. Partea asta cu plagiatul încă nu a fost dovedită, că e prea recent aruncat în schemă. Ioane, ce faci, frătiuc, ți-ai pus mintea cu ăștia? Bine, știe el ce știe, așa, doar așa, va putea avansa în funcție. Azi-mâine, Ion ajunge ceva deputat sau ministru, cine știe. Poate el va fi viitorul prim-ministru, măcar va răspunde dacă e întrebat de vreo chestie.
Cum e un meci de baschet la Horia Demian
Baschetul s-a întors în mai vechea sală Horia Demian. Am dat semnal la gașcă și ne-am luat biletele, cuprins parcă de un soi de nostalgie. Oare, va fi ca atunci când sala se umplea până la refuz și răsunau pereții din toate încheieturile? Să vă explic și de ce a fost mutat meciul aici: n-am mai încăput dincolo, comercialul violonist - ce hate îmi iau cu asta, André Léon Marie Nicolas Rieu susținea concertul cu numărul cine-a-mai-ținut-socoteala. Așadar, cu mic, cu mare, toată lumea la sală, la Horia Demian. Meciul o început așa, mai ardelenește: oamenii au tot venit după startul partidei, că e vreme, nu pleacă sau întârzie nimeni. Prieteni, e fain, familii, copii, oameni care au venit cu popcorn să vadă meciul. Totuși, a lipsit zvâcul, atât din tribune, cât și de pe teren. Adică, no, Voluntariul e cam unde e, iar unii jucători de la ei nu prea au anvergură de baschetbaliști, dar, nici ai noștri n-au prea fost în apele lor. A fost 74-66, dar băieții jucau cu gândul la meciul de miercuri, cu Bursaspor, din Eurocup. Totuși, ca de obicei, merită din plin o astfel de ieșire, mai ales că se lăsa cu bere după. Deci…Hai, băieții!
Apres-meciul s-a disputat la o bere și la ceva care se asemăna cu cei mai buni cartofi cu brânză mâncați de mine vreodată: la Oliveira Caffe, localul deținut de fostul fotbalist Eric la Mediaș. Nu au fost răi nici aceștia, dar, la Mediaș, totul e la superlativ.
Unde? Pe Calea Mănăștur, localul acela care are în numele său cuvântul Big :)))
Doar Europa vrea să salveze planeta?
Ceea ce se arăta o certitudine - renunțarea la motoarele termice începând din 2035, s-ar putea să fie doar un scenariu sefistic. După Germania, s-ar părea că Franța și Italia vor vota împotriva acestei decizii.
"Italia crede că alegerea maşinilor electrice nu ar trebui să fie singurul mod pentru a ajunge la emisii zero în faza de tranziţie", a spus Pichetto Frati, ministrul italian al Energiei. Pfiu, asta cam miroase a lovitură.
Ca susținător avid al reducerii fâțâielilor prin oraș cu mașinile personale, aș fi fost înclinat să spun inițial că acest proiect este…logic. Mai apoi, consultând o hartă a țărilor care au intenții de genul cu autoturismele electrice, am constatat că doar Europei îi cam pasă de subiect și se chinuie să ceva. În rest, celelalte continente îi dau blană cu producția motoarelor termice, încercând pe ici-colo să ajusteze unele chestii. Uite, de exemplu, chinezii se cam uită cu jind spre redeschiderea minelor de cărbune, unele închise din considerente de mediu.
Îmi aduc aminte și acum de ce renunțase cel mai vechi producător auto nipon să mai trimită minunatele sale mașinuțe spre Europa: că era frustrat de normele europene din ce în ce mai stricte. Este vorba despre Daihatsu, am avut în dotare un Daihatsu Terios, una dintre cele mai faine mașini pe care le-am condus vreodată - nu am condus nici multe, dar nici puține. Ei bine, da, Daihatsu a fost cumpărat de Toyota, iar, sub capota mai tututor autoturismelor cu benzină de sub 2 l Toyota, găsim motoare produse în fabrica Daihatsu. Evident că niponii s-au adaptat pieței europene pe linia Toyota, dar Daihatsu Terios nu a mai ajuns pe la noi și se produce și în ziua de astăzi pe piețele target - cele asiatice. De exemplu, noul Terios de șapte locuri și cu mici ajustări tehnologice - că Daihatsu e pe principiul: nu schimbăm nimic din ce este aproape perfect - se vinde extrem de bine în…Indonezia. O pauză și aducere aminte mai jos.
Cum am trecut de la o japoneză la o cheie franceză
După Terios, am trecut la Honda, un alt producător nipon de renume. V-ați cam prins, sunt un fan destul de mare al mărcilor japoneze. În viața asta, poate că voi ajunge să fiu purtat de un Subaru Outback sau Forester, dar, vedem. După o experiență într-un camping croat, unde am văzut doi italieni care s-au descurcat la cort cu un Fiat 500 - un fel de trotinetă cu patru roți și plasă în loc de portbagaj, plus o piesă la Honda după care am așteptat vreo patru săptămâni, am decis să trec la ceva care să-mi creeze alte comodități, mai factuale: Renault. Cum nu am găsit Duster-ul pe plac, să fie și mai autohtonă treaba, am sărit la Renault Kadjar. Ei bine, mai toată lumea cu ceva cunoștințe mecanice și priceperi mi-a confirmat că am făcut o eroare trecând de la Honda la Renault. Cu toate acestea, eu simt că nu, chiar dacă am încă nostalgii nipone. La cum folosesc eu mașina, adică mai mult stă + în concedii și ieșiri de weekend, mă aștept să nu-mi creeze probleme.
Mașina care poluează puțin e cea pe care o folosești cât mai puțin. Despre electrice, vorbim puțin mai încolo. Deocamdată, pare că soluția nu este să oprești producția termicelor ad-hoc sau peste noapte, fie asta și în 2035. N-avem infrastructură! Eu aș pune un pariu că producția motoarelor termice va continua și după 2035, iar oamenii cu deciziile la nivel european își vor da seama că altele sunt soluțiile pentru reducerea emisiilor. La fel, își vor da seama că electricele nu emit noxe la utilizare, dar că producția lor e cam altă filă sau poveste.
Pisica neagră pe acoperiș
Pardon, era portocalie și cu ceva alb. Când am văzut-o pe acoperișul unei case din cartier, am zis că m-am scos: am scăpat de Chester!! Nici măcar una dintre vieți nu și-a pierdut, leneșul era ascuns prin ceva cotlon.
Ceva de genul
Vine, vine…
Nu mai aveți răbdare, știu, nici eu. Pe finalul iernii, după ce aproape zilnic alerg spre și de la job la pantaloni scurți și lejeruț sus, îmi cam ajunge și mie frigul și spun: hai, primăvară! Așadar, las asta mai jos
Întâlnire la pantaloni scurți cu Radu Paraschivescu
Dacă tot v-am zis de pantaloni scurți. Da, plecam de la job spre casă, ca de obicei: pantaloni scurți, rucsacul cu merinde în spate și ceva lejer pe mine. Eram între un mers grăbit și alergat, încercam să-mi aranjez mărțișoarele pentru fetele mele în ghiozdan, se pare că nu încăpeau. Privirea îmi cade pe un bărbat care venea spre mine pe strada Napoca: de unde-l știu, cine este? Holbat cum eram, mă tot apropiam, când constat că și lui îi sărise în ochi ceva de la mine: pantalonii scurți, cred, și holbatul meu. Evident, cine-i personajul de aleargă de nebun prin centru iarna în ținuta asta, s-o fi gândit domnul.
La doi pași de domnia sa, îmi cade fisa: este chiar Radu Paraschivescu, prieteni! Ni s-au încrucișat privirile și….știți sentimentul acela ciudat când privești pe cineva de parcă ai vrea să-l saluți? No, i-am zis instant Bună ziua!, iar domnul Paraschivescu mi-a răspuns aproape la fel de instant cu un bună ziua. Știți cum a fost, nu? Magie. Domnia sa mergea spre Librăria Humanitas pentru lansarea celui mai nou volum, Podul Diavolului. Salutări, maestre! Eu eram :) Mi-am continuat drumul, aveam o sarcină în minte, nu puteam rata.
Nu uita, până în 2050
Ar putea fi mai mult plastic în ocean decât pește!
99% dintre păsările mărilor și oceanelor ar putea ingera plastic!
Milioane de animale marine mor în fiecare an din cauza gunoaielor
Fiecare chiștoc de țigară poluează sute de litri de apă și durează ani să se degradeze
10 milioane de gunoaie sunt aruncate anual în apele mărilor = adică, un camion pe minut, 400 kg pe secundă
80% din gunoaiele marine provin din surse terestre.
Ce putem face? #ourocean #ourseas (Sursa: Aquarium Pola)