#frânturi 34. Miros de print, povești din Parcul Algonquin din Canada, de prin centrul Clujului și două noi secțiuni
#decitit și #devăzut cele două noi secțiuni din ediția săptămânală a newsletterului, recomandat la frontală și #neînțelese.
Aduceri aminte pe print
Nostalgii, prieteni, de pe vremurile în care încă mai existau ziare locale pe print. Mă rog, să spun că existau ziare la Cluj-Napoca în număr rezonabil și cu tiraje decente. Acum, cel mai probabil, cel mai mare tiraj îl are fițuica care se împarte într-un market de prin Mănăștur.
Bălăuream ceva prin biblioteca noastră după o hartă mai veche făcută de mine și am dat peste cele câteva exemplare din Cluj Expres pe care încă le mai păstrez, primul ziar la care am lucrat imediat după terminarea facultății. De fapt, e primul ziar în formatul romantic print - online, primele ediții ale sale fiind exclusiv pe print. Am gustat din sentimentul trimiterii spre tipografie la orele târzii din noapte, atunci când îmi cădea rândul să fiu redactorul de serviciu. Pfiu, ce emoții erau la primele trimiteri. Îmi aduc aminte și de selectarea materialelor, că, pe print, nu intră tot.
Îmi aduc aminte și de format, că nu-mi veneau cuvintele din titlu, cel mai rău, sau chiar din material. Ei bine, exerciții și dileme. Povestea nu a ținut cât ne-am fi dorit, printul a murit și am rămas pe online. Interesantă experiență…
Algonquin Park - o poveste tot pe print
Rămânem tot la print, dar, schimbăm registrul: Algonquin Park, un loc pe care am avut șansa să-l văd live. Ce legătură are asta cu printul? Ei bine, să dezvolt. În Canada, accesul într-un parc se face prin achitarea unei taxe. Da, poate suna SF pentru noi, dar, oamenii de acolo știu că e nevoie de taxe pentru ca parcurile să arate cum arată la ei și pentru a-i face pe vizitatori conștienți de aportul lor la acest aspect. Ca atare, totul este impecabil. Trag mașina în parcare și merg să achit taxele. Toate bune și frumoase, lumea politicoasă și cu zâmbetul pe buze, primesc un mic ghid: Information Guide Spring 2019 to Winter 2020.
L-am citit și atunci, dar, acum, l-am recitit cu alți ochi. A fost entuziasm atunci, acum a fost un mix de magie combinată cu nostalgie. Încă de pe prima pagină, suntem întâmpinați cu mesajul de bun venit în Algonquin Provincial Park. Imediat, ne sunt prezentate serviciile disponibile în parc (Algonquin Visitor Center, East Beach Picnic Pavilion sau Highway 60 Corridor) și zona de Recycling & Wast Management. Aceste aspecte ce țin de reciclare și managementul deșeurilor sunt foarte importante pentru canadieni, așa că ne explică mot-a-mot care este treaba cu ambalajele de plastic sau cu cele biodegradabile și compostabile. Așa, pe înțelesul tuturor.
Pagina trei este dedicată siguranței, un alt concept pentru care canadienii au dezvoltat o obsesie. Sigur, ce mare scofală ați spune, dar ne sunt prezentate informații simple și clare despre vremea extremă, protecția împotriva insectelor, despre activitățile pe apă și echipamentul obligatoriu pentru diferitele activitățile recreaționale. Evident, se abordează și chestiunea focului în astfel de locuri, cu roșu fiind trecut: Be FireSmart! Educație, prieteni, cu alte cuvinte.
Continuăm cu Keep Algonquin’s wildlife…WILD! Tot în Canada, am văzut lacuri lăsate aparent de izbeliște. M-am mirat, însă mi-a fost explicat conceptul: lăsăm natura să-și facă treaba! Așa și aici, cu cât mai mică e intervenția omului, cu atât mai bine, pentru că ei prețuiesc cu adevărat sălbăticia oferită de parcurile lor, comparativ cu alte popoare.
Algonquin este țara ursului negru. Acesta este titlul paginii dedicate prezentării celui mai mare animal din parc: ursul negru. Comparativ cu ursul nostru din Carpați, acest văr de peste ocean are un comportament mult mai imprevizibil și poate și cu adevărat agresiv. Ei bine, asta nu-i împiedică pe canadieni să prezinte lucrurile dintr-o altă perspectivă, una mai normală: noi suntem musafiri acolo, iar, pentru asta, am face bine să ne informăm corect și să respectăm regulile casei! Într-un chenar, avem informații inclusiv pentru cei care călătoresc pe potecile parcului însoțiți de câinii lor: Dogs in Bear Country! Poate, cel mai important pătrățel de pe această pagină este: Rules in Bear Country! Simțiți nota? Da, nu este una negativă, te informează constant și te face să te simți cu adevărat musafir, în vizită, nu stăpânul absolut al tuturor celor care cuvântă și necuvântă, precum se întâmplă prin unele zone de pe Terra.
Dacă ai intenții vădite de a explora pe poteci parcul, ai la îndemână niște informații despre programele din campingurile parcului, evenimentele speciale și traseele marcate. Ai la dispoziție și o aplicație prin care poți contribui la Citizen Science platforms, prin care poți ajuta personalul parcului cu diferitele fotografii făcute de-a lungul turelor tale prin parc. Nu e tare chestia asta, ziceți voi?
După toate acestea spuse, e nevoie de puțină istorie și de o prezentare pe anotimpuri a parcului. E rezolvat totul. Apoi, urmează capitolul dedicat pescuitului, dat fiind faptul că avem aici câteva zone care se pretează unei astfel de activități. Turistul are toate informațiile legate de reguli, specii de pește sau cum anume poți contribui la monitorizarea speciilor de pește din lacurile de aici.
Alte cele și multe altele: arta în parc - activități specifice, prezentarea detaliată a vieții sălbatice din Algonquin, hărți complete, secțiune dedicată prietenilor parcului, prezentare completă și hărți ale tuturor zonelor din par (Algonquin North, Algonquin East, Algonquin West, Algonquin South, Campgrounds and Facilities).
Ok, după toate cele de mai sus….mi-a venit o poftă nebună de munte sau de Canada, că, la noi, cel mai probabil, nu vom vedea prea curând ceva de genul.
Stadiul lucrărilor de prin centrul Clujului
Am făcut pentru voi un ocol la tura de alergare de dimineață spre birou pentru a vă arăta cam cum se prezintă unele dintre multele lucrări din centrul Clujului. Ei bine, vine vremea bună, poate s-or termina și șantierele astea:
Totuși, să nu uităm și de această captură, tot de bună dimineață surprinsă
Vine, vine….dar, pe când?
După vreo două-trei zile de aproape tricou, s-au întors diminețile cu parbrizul înghețat la mașină. Eh, nu mă afectează asta decât vizual, că mă uit cu milă la mașina semi-abandonată în parcare, dar, am zis să fie cu efect. Totuși, a fost suficient de cald pentru doamnele de mai jos
Recomandat la frontală
Încep această nouă secțiune cu Dan Alexe și al său Babel. Dacă la început a fost Cuvântul, ei bine, pare că Logosul i-a urmat abia târziu, ulterior. Nu este reclamă, la fel ca oricare viitoare recomandare din secțiune, ci sunt chestii pe care le citesc și găsesc interesante. Acum, dacă vreți să aflați una-alta despre limba universală sau despre cam cum suna latina, parol!, cartea este un foarte bun instrument de testare a unor mituri despre limbă sau limbi. Scrisă într-un stil accesibil, cu doar câteva zone plictisitoare pur lingvistice pentru cei neavizați ca mine, cartea se citește într-un ritm galopant, te prinde. Atât de tare m-a prins, că mi-am comandat Dacopatia, cu care, ar fi trebuit, poate, să încept. Vă țin la curent. Între timp, Babel pentru săptămâna aceasta:
#neînțelese
nu îi înțeleg pe stăpânii cu câini care lasă trotuarele de prin cartiere pline de rahați! Așa vă lăsați și prin casă?
nu înțeleg șoferii care forțează semaforul culoare portocalie - că pot - sau blochează intersecțiile aiurea. Unde vă grăbiți? Vreți să ajungeți cu zece secunde mai devreme?
nu înțeleg bicicliștii care trec pe roșu sau traversează trecerile de pietoni pe bicicletă. Vă e lene?
nu-i înțeleg pe cei care merg să-și ia o pâine cu mașina. Se întâmplă, să știți
nu înțeleg părinții care….Nu, atât. Nu înțeleg părinții, punct.
Nu uita, până în 2050
Ar putea fi mai mult plastic în ocean decât pește!
99% dintre păsările mărilor și oceanelor ar putea ingera plastic!
Milioane de animale marine mor în fiecare an din cauza gunoaielor
Fiecare chiștoc de țigară poluează sute de litri de apă și durează ani să se degradeze
10 milioane de gunoaie sunt aruncate anual în apele mărilor = adică, un camion pe minut, 400 kg pe secundă
80% din gunoaiele marine provin din surse terestre.
Ce putem face? #ourocean #ourseas (Sursa: Aquarium Pola)