#frânturi 4. Elveția în alergare, un gest impresionant și consum în exces
#decitit un ultramaraton cu o cauză nobilă și un exemplu oferit de o fetiță de zece ani
Elveția în alergare cu o cauză faină la mijloc
Motivat de o nouă tură lungă, mă voi echipa și voi ieși pe ușă să mă desfășor. Nu acum, nu despre asta este acum, ci despre Crossing Switzerland, competiție de ultra care are startul sâmbătă seara, ora 23.00. Cutezătorii de la start vor porni din Vaduz, Lichtenstein, și vor traserva Elveția, vreme de 390 km. Avem și noi un participant în persoana lui Claudiu Belețoiu, alergătorul cu care filosofam imediat după remarcabila sa clasare pe locul al treilea la Tor de Glacieres. Acum, are în față un alt gigant, să fim cu ochii pe el și pe cauza lui!
Poate fi urmărit aici (BIB NO 138) aici.
În tot demersul de a traversa Elveția în alergare, Claudiu este motivat și de ideea că vara aceasta niște copii nevoiași vor avea parte de o vacanță activă & distractivă.
Fiți alături de ei în parcursul lor de a deveni maturii mai bine educați de mâine: cauză umanitară https://tinyurl.com/CrossingSwitzerland-Claudiu
Stați pe-aproape cu un subscribe, va urma povestea acestei curse.
Un joc de dame pentru un bănuț
Moda copiilor care vând limonadă pentru un bănuț a prins în mult locuri. La un moment dat, lângă ceva benzinărie din cartierul clujean în care locuiesc, s-au instalat trei copilași drăguței care fix asta făceau: vindeau limonadă pentru un bănuț la o măsuță improvizată. În Social Media, gestul a fost interpretat diferit, să nu-l contemplăm prea mult acum.
Mai sus puțin de noi, nu cu mult, o fetiță de zece ani (10) și-a pus o măsuță în fața unui market/ magazin și îi invită pe trecători la o partidă de dame în schimbul unei sume. Cauza ei: să strângă bani pentru a ajuta cum poate ea armata din Ucraina.
Este vorba despre Valeria Yezhova, campioana mondială la jocul dame, la categoria ei de vârstă - zece ani. De ce face asta? Cum pot ajuta și eu, și-a întrebat mama. Ea este foarte bună la acest joc, chiar cea mai bună din lume, așa că a decis să facă acest gest impresionant. La o aruncătură de băț, se întâmplă lucruri frumoase, se întâmplă lucruri oribile. Să ne rezumăm acum la primele.
Crăciun în iulie, dilemă: răcorire sau consum?
Consumăm mult prea mult și, deseori, risipim. Cred că vremurile acelea se îndreaptă spre apus și este nevoie de un consum responsabil. Cu alte cuvinte, să interogăm nevoia, necesitatea. De ce, dacă piața oferă, ar fi o întrebare pertinentă? Ei bine, cred că vom vedea destul de curând.
"vous chantez Noël en juillet... c'est s'y prendre à l'avance", cum să ajungi de la Werther -ul scris în 1892 Édouard Blau, Paul Milliet și Georges Hartmann la mult mai cunoscuta operă a lui Goethe, Aventurile tânărului Werther. Mă rog, nu cred că la acest lucru s-au gândit reprezentanții companiilor care și-au spus să facă o promovare de genul: Crăciun în iulie, haide să profiți de o reducere mai ceva ca de Crăciun. Poate s-au gândit la topirea prețurilor în iulie, dar eu știam că faza cu topitul și înghețul prețurilor nu se prea mai aplică, decât în situația în care…nu ai mai rulat campanii până atunci. În fine, eu rămân mai curând cu cântecul, e mai răcoritor. Alții, poate preferă consumul, de Crăciun în iulie.
Legat direct la consum, nu prea mai avem nevoie de nice to have-uri
Încet-încet, se cam schimbă paradigma. Cred că acum va conta viteza de propagare a noii stări virale. „Ieşim din zona în care se finanţează produse frumoase şi «nice to have», pentru că economia nu mai are nevoie de atât de multe „nice to have-uri», în contextul acesta“, Cristian Dascălu, partner în cadrul fondului de investiţii GapMinder VC şi cofondator al Techcelerator în cadrul evenimentului ZF Most valuable TECH start-ups in Romania 2022. Cu alte cuvinte, vom începe să ne uităm la rezolvarea unor dileme sau probleme importante, trecând pe modul așteptare pe cele care rezolvă chestiuni mărunte. #cancel #nicetohave