#frânturi 5. Islanda pe bicicletă, Turul României și de ce sunt slovenii așa buni la ciclism
#decitit #depedalat printre turiști, de alergat peste culmi. Vise
Astăzi, vorbim despre pedalat, mult pedalat. Sunt deja în vacanță și voi încerca să aduc și pe newsletter izul de călătorit care mă îmbie.
Cum să traversezi Islanda pe bicicletă
Simplu, îți faci rost de niște prieteni și puneți la cale ruta sau țara. Cinci bicicliști din cadrul echipei Rupicapra vor porni pe 6 august cu avionul către Islanda. Îi așteaptă o aventură de 12 zile, începând din 8 august, vreme în care cicliștii vor porni de la Farul Dalatangi din Islanda de Est și vor ajunge la Farul Bjargtangar din Islanda de Vest în 20 august. Toată povestea asta frumoasă va însuma 950 km și 9000 m+ diferență de nivel pe drumuri nepavate și câmpuri de lavă din interiorul Islandei. Cicliștii vor purta pe cadrele de bicicletă echipamentele, hainele și mâncarea pentru toată perioada provocării. Asta înseamnă bikepackingul. Cei cinci membri Rupicapra sunt: Péter HADNAGY, Alpár KATONA, Lehel MEZEI, Zoltán SZÉNÁSI și Csongor VÁGÁSI.
Cum le-a venit ideea
„Ideea a fost inspirată de acțiunea lui Chris Burkard, fotograf american. El împreună cu echipa lui au traversat în 2020 pentru prima oară Islanda, de la est la vest, în decurs de 12 zile. Conform planurilor, vom avea de parcurs zilnic apx. 100 de kilometri. Vor fi zile în care vom putea merge 130 de km. Vom avea zile în care vom putea avansa doar 50 din cauza cenușii vulcanice și nisipului caracteristic zonei. Si vor fi zile în care vom avea de traversat nenumărate râuri cu apă până la brâu” – a spus Szénási Zoltán, inițiatorul proiectului.
850 de km pe bicicletă, de la Satu Mare la București
Pe scurt, Turul României, ediția cu numărul 55. Pe lung, o mega-super-cool-făinoșag curat de tură care pornește din Satu-Mare și trece, înainte de a ajunge la București, prin Bistrița, Târgu-Mureș, Făgăraș și Curtea de Argeș. Peste 20 de echipe profesioniste din 13 țări, peste 130 de cicliști, și-au confirmat deja participarea.
Cele cinci etape:
Etapa 1 (7 septembrie): Satu Mare – Bistrița
Etapa 2 (8 septembrie): Bistrița – Târgu Mureș
Etapa 3 (9 septembrie): Târgu Mureș – Făgăraș
Etapa 4 (10 septembrie): Cristian – Curtea de Argeș
Etapa 5 (11 septembrie): circuit în București
De ce sunt slovenii foarte buni la ciclism
Păi, uite de asta:
Adică, mai concret, pedalează peste tot, oricând și oriunde. Bine, nu sunt ei olandezi, dar, trăiesc în țara care e reprezentată în ciclism de Tadej Pogačar și Primož Roglič. Au piste, le și folosesc, iar Ljubljana e plină ochi de bicicliști care mai de care. Mi-a plăcut chinul ăla al lor de a pedala inclusiv pe străduțele de prin centru pline de turiști. Adică, n-ai cum, nene, să treci, dar ei insistă. Un taximetrist îmi zice: merg până la inconștiența de a se pune în pericol. Ei nu gândesc asta. Până și cei de la Universitatea Ljubljana au postat un simbol cu: nu vă mai andocați bițele aici, stresați fiind de îndârzenia inconștiento-miserupistă a lor. Eh, și ce biciclete am văzut trecând pe lângă mine, Dogme și alte scule sefiste. Oftări profund metafizice. Am avut și o mulțumire: n-am întrezărit nicio fixă/ fixie. Aici, doar dacă ești curios/curioasă să vezi cum am ajuns să renunț la toate celelalte biciclete și să pedalez doar una singură, o fixie. Bonus, aici, doar dacă ești vrei să vezi cum am urcat Transfăgărășanul la o competiție de ciclism amatori cu o biciclete fără viteze și cu semi-frâne (frână tip torpedo, la retropedalare și o frână față de urgență).
A, da, și de asta:
Bine, ăsta e și puțin marketing, dar, să o lăsăm așa. O țară mică cu o poftă infinită pentru sport, oricare ar fi el. Astăzi, am prins ceva teren cu tribune amplasat fix în centru: jucau volei pe nisip. Am căscat ochii nițel.
Un strop de alergare, totuși
Final de cursă pentru Claudiu Belețoiu la Crossing Switzerland. Au ieșit așa: 397k, D+ 23.388 m, 107h40', loc 9 (general), loc 5 (categorie SE, 23-29 ani). Ași aflat de cursă în episodul precedent, #frânturi 4. Hai, să punem și un strop din ce a spus la final Claudiu:
La finishul multor curse este difuzat WE ARE THE CHAMPIONS, cântată de Freddie Mercury. Cred că la nicio cursă nu a fost mai potrivit acest “imn” al victoriei. Montreux este orașul Freddie Mercury & Queen. Crossing Switzerland pare o cursă ușoară, dar pentru cei care vor să tragă pentru top 10 (poate chiar și 20!), nu e deloc simplu, mai ales că, în mod atipic pentru cursele de aprox. 400 de kilometri, la start au fost cam 200 de oameni (de obicei sunt de 3-4 ori mai puțini, evident cu câteva concursuri care fac excepție de la regulă). sursa: Facebook personal Claudiu Belețoiu
Rămâneți prin zonă, promit o poveste pe subiect.