#frânturi 63. Muntele de lângă noi, cât de poluat este orașul tău, orașe neprietenoase cu mașinile și proiecte
#decitit despre un pont de relaxare la 60 km de Cluj-Napoca, despre apropierea de natură, despre poluare, orașele neprietenoase cu mașinile și ce am mai făcut + abonare la canalul medium.com
Muntele de lângă tine sau cum s-ar spune: cine nu are munți, să-și facă rost de ei! Unde, cum? Nu știu, mi-a venit așa ideea. Vreau să vă spun că se întâmplă deseori să prețuim prea puțin lucrurile din apropierea noastră pentru că, nu-i așa, sunt facile, sunt prea aproape. Cam așa stau treburile cu toate traseele de pe lângă Cluj-Napoca, multe descoperite în pandemie. Lumea era vrăjită de devenita celebră Piatră a lui Dan. Este minunat de-a dreptul să ajungem să ne cunoaștem împrejurimile orașului pentru că, în acest mod, vom reuși, poate, să îl prețuim mai mult. Cine știe, poate funcționa această schemă.
👉 De această dată, vă propun Vlădeasa. Ei bine, la aproximativ 60 km distanță de Cluj-Napoca, aveți la dispoziție un munte de peste 1.800 m care este aproape constant înzăpezit pe timpul iernii. Aproape, că nu mai sunt nici iernile ce au fost cândva. Dacă vi se pare prea abruptă urcarea dinspre Cabana Vlădeasa spre vârf, vă puteți reorienta spre ceva mai plăcut sau liniștit: cazare în zona Scrind - Frăsinet - Răchițele și abordat traseele (din)spre Cascada Vălul Miresei.
După ce treceți de cascadă, la aproximativ 1.5 km găsiți bifurcația de trasee din zona Refugiului Salvamont Apuseni: traseul spre Vârful Lespezi (aproximativ o oră de aici, pe potecă de pădure) și traseul spre Pietrele Albe - Vârful Vlădeasa (aici, depinde de până unde vreți să mergeți, există posibilități). Dacă avem 2-3 grade cu șanse de precipitații la Cluj-Napoca, acolo sigur vom va de zăpadă. De la drumul principal din Răchițele până la parcarea special amenajată aflată la intrarea pe traseu, dacă ninge sau a nins, este drum acoperit cu zăpadă. Practicabil, dar, e nevoie de atenție. Noi am ajutat un SUV cu numere de Ucraina să iasă dintr-un șanț în care căzuse după o întâlnire unu la unu cu o altă mașină. Am menționat special SUV pentru a vedea că și cei care dețin astfel de mașini pot avea baiuri în unele situații, nu se poate merge pe încredere oarbă în orice fel de condiții.
În rest, picioare tari, săniuțe numai bune de tras, ceva merinde în rucsac și multă voie bună, căci natura te îmbie la relaxare și sănătate.
Acum câteva ierni, am făcut traseul aproape complet cu o gașcă de copii în dotare: Cabana Vlădeasa - Pietrele Albe - coborâre pe drumul forestier - Cascada Vălul Miresei. De acolo, ne-a preluat mașina de la pensiunea la care eram cazați, pensiunea Dariana. De altfel, vă recomand locul, este extrem de curat, cu oameni primitori și mâncare tradițională cum se cuvine. PS: au și pălincă din aia galbenă, foarte bună. Aici am stat și de această dată, locul s-a transformat într-un soi de loc de-al casei, știm exact unde mergem, iar deconectarea de tumultul orașului este garantată.
Turele în natură mă pun mereu pe gânduri, știm să trăim din ce în ce mai puțin, sunt avizi, răutăcioși, aroganți, individualiști și tot tacâmul. De am fi mai apropiați de natură, de am avea mai mult timp liber, poate că am fi mai buni. Dar, nu vrem. Vrem să stăm închiși și închistați, fără a ști să trăim cu adevărat. Mașina scumpă și poziția într-o companie sunt iluzii, nu reprezintă nimic, le putem șterge de pe listă.
Poluarea și dinamica orașului te fac să iei pauze, să te deconectezi pentru a-ți putea reîncărca bateriile. Cam orice psiholog de pe planeta asta îți va spune că petrecerea timpului în natură, conectarea cu ea, reprezintă o modalitate foarte bună de relaxare, de deconectare de tăvălugul demențial care vine peste tine în intervalul luni - vineri. Da, o să-mi spuneți că nu ar trebui privite astfel lucrurile în timpul săptămânii, dar, cum eu vă vorbesc acum despre lucruri reale și nu ideale, suntem cam toți la aceeași masă, cu câteva excepții. Așadar, da, e tăvălug, căci ne pasă extrem de puțin de calitatea timpului liber.
Cât de poluat este orașul?
Putem analiza tot felul de aplicații care ne vor spune cum stau treburile, că avem cantitatea X, că orașul este mai poluat în anumite intervale ale zilei. Mă rog, chestiuni de genul. Eu vă spun cu toată sinceritatea că mă bazez cel mai mult pe plămânii mei. Ultimul an a însemnat un nivel incredibil de poluare, iar lucrurile s-au accentuat în lunile de iarnă. Am resimțit acut la nivel respirator calitatea proastă a aerului în asemenea mod încât am tras următoarea concluzie: am început să tușesc exact atunci când alerg mult prin trafic, spre birou. Nu am cum să gândesc altfel, atât timp cât m-am simțit bine când am apelat doar la mers spre birou. Desigur, cum se practică în multe locuri și companii, cel mai sănătos mod de a traversa orașul este cu mașina. Parol!
👉 Între timp, las harta asta, dacă chiar mai contează la ceva chestia asta cu poluarea, devenită așa, un lucru firesc în viețile noastre: cumpărăturile din market și mall, școlile care mai de care, mașinile trăznet, funcțiile indistincte și de neînțeles, aura fiecăruia și poluarea.
Da, chiar, cam cât de poluat credeți că este orașul pe/ în care-l locuiți?
Orașe extrem de neprietenoase cu mașinile
👉 Sunt topuri care mai de care, le găsiți pe net, nu vi le înșir aici. Discerning Cyclist a pus Veneția pe locul al doilea. Cumva, era firesc, dar eu vă propun Padova, în imediata vecinătate. Orașul are piste de tot felul, este conectat printr-o alee de trail și biciclete cu Veneția și este verde, foarte verde. V-am descris aici mai multe: Despre artificializarea urbanului, verdele de oraș, super burger și bere la Zagreb.
👉 Nu am fost în Groningen, dar mi-a atras atenția faptul că 60% din întreg traficul este…trafic pe biciclete. Ei bine, oamenii chiar vor să pedaleze acolo, iar asta spune multe despre dorința lor. Peste tot în lume, întâi de toate punem asta: oamenii să își dorească să facă o schimbare, să iasă din zona de comoditate și să se întrebe cum anume pot contribui ei la bunăstarea comunătiții. Ei bine, ne dorim, oare, asta cu adevărat? Mă tem că nu, altfel, nu ne-am mai cocoța atâta în mașini pentru cam orice.
👉 Interesantă opțiunea de a insera în top Lamu, Kenya!, și Hydra din Grecia. În fine, citiți materialul dacă sunteți curioși.
Părea că pandemia va produce o schimbare de paradigmă, că vom deveni mai eficienți și productivi inclusiv prin organizarea timpului în care lucrăm, mergând spre birouri. A trecut pandemia, ne-am revenit, stăm aiurea-n trafic care-cum.
Mi-am adus aminte de Kosice
Chestii făcute și nefăcute
👉 am luat decizia de a investi în ceva tehnologie. Urmează să văd ce și cum
👉 m-am înscris la un curs de editare video
👉 m-am înscris la un curs pe machine learning & AI
👉 m-am înscris la un curs online la Universitatea din Zagreb, nu vă deocamdată care anume
👉 am renunțat la proiectul viralitativirtuale.ro, nu mai am timp și pentru el. Îmi voi păstra doar proiectul de aici, unde suntem împreună la frontale și povești, blogul de pe medium.com (haideți și aici, că scriu răruț, dar, făinuț) și canalul de youtube. Stați prin zonă pentru acesta din urmă.
👉 am început un program spartan, haha, de alergări de la 5 am. În contextul în care nu prea mai pot alerga la birou - poluarea și condițiile care nu-mi permit să mă mai schimb ok - e singurul interval disponibil. /urmează să văd ce și cum.
👉 mi-am propus mai multe activități recreativo-sportive în familie, cu și mai multe ieșiri, care-cum. Sper să mă și țin.
👉 să încep un cont pe patreon? Ediția a doua a Selfie - descoperirea feței este încă disponibilă online pentru achiziție, dar, poate, ar fi mai ok să o pun acolo. / urmează să văd ce și cum.
👉 încă meditez la cum ar fi fost dacă aș fi predat? Îmi place să fac asta și, cred, sunt bun la activități cu copiii. Cred…
Nu uita, până în 2050
Ar putea fi mai mult plastic în ocean decât pește!
99% dintre păsările mărilor și oceanelor ar putea ingera plastic!
Milioane de animale marine mor în fiecare an din cauza gunoaielor
Fiecare chiștoc de țigară poluează sute de litri de apă și durează ani să se degradeze
10 milioane de gunoaie sunt aruncate anual în apele mărilor = adică, un camion pe minut, 400 kg pe secundă
80% din gunoaiele marine provin din surse terestre.
Ce putem face? #ourocean #ourseas (Sursa: Aquarium Pola)