#frânturi 7. Noutăți de la CugiRace, ceva despre educație și estimări pentru 2050
#decitit Despre competiția CugiRace 2022, Maratonul Educației, o nebunie de condus cu eșecuri prin România, ceva prin Munții Rodnei și un nespus.
Picioare tari, cât pentru 69 de km.
Am fentat nițel promisiunea unei povești săptămânale pe timpul vacanței. În loc să-mi fac vreo mea culpa, profitând de calitatea slabă de internetului de prin zonele prin care am trecut, vă introduc direct în atmosfera unei curse de alergare montană: CugiRace, ediția 2022. V-am povestit aici și că voi lua startul la această competiție în acest an, proba de ultramaraton, 69 de km. Ei bine, acum vă aduc cele mai proaspete noutăți, direct de la organizator.
CugiRace este un eveniment organizat de Asociația Raw Nature Experience, care are ca principal scop valorificarea și promovarea potențialului turistic al orașului Cugir și a munților Șureanu. Evenimentul are loc pe 3 septembrie în Poiana cu Goruni și se desfășoară cu 3 curse competitive - 10, 23 și 70 km - plus o cursă scurtă de 5 km și cursele copiilor. Organizatorii încearcă să aducă atmosfera de munte la marginea orașului Cugir, pe care să o combine cu atmosfera prietenească a concursurilor de alergare montană. În weekendul 2-4 septembrie, se vor organiza și alte activități în zona de start-sosire, dedicate atât concurenților, cât și susținătorilor și copiilor: jocuri pentru copii, activități de relaxare, zona de camping, zona de hamace, food-court și concerte la finalul eventului. Fiecare participant va primi tricoul tehnic al competiției și o porție zdravănă de gulaș gătit lent în zona de start. Medalia de finisher este turnată din metal, să se simtă greutatea curselor, iar cei mai rapizi vor primi premii în bani. La diferitele categorii, se vor acorda premii constând în articole sportive, tablouri pictate manual cu peisaje de pe traseele curselor, dar și trofee hand-made din lemn. Amintirile rămân prin pozele celor de la πxl pro sport. Ele vor fi indexate frumos în funcție de numărul de concurs pe siteul celor de la time-it. Dacă nu v-am convins încă, vă anuntam că avem și live timing, dar și live pe durata întregii zile. Mai multe detalii și informații pe cugirace.ro Înscrieri până pe 21 august pe CugiRace.ro/inscrieri/ mi-a transmis Andrei Sovereșan, ultramaratonist și parte din echipa organizatorilor cursei.
Așadar, ne vedem la CugiRace 2022, să mă țină doar picioarele, că de zâmbet sigur pot rezolva liniștit.
Nu e despre alergare, e despre educație
Tot de maraton, dar nu din zona alergării. Am găsit interesantă invitația profesorului Ciprian Mihali la un maraton destinat educației: Maratonul Educației, 23-24 august. Locație: online. Trec peste cadrul desfășurării - un partid anume politic a făcut această treabă - și vă aduc în atenția voastră tematica în sine: educația. Când mai nimeni nu mai discută clar, concret și serios despre această zonă, fostul meu profesor de filosofie de la UBB, actual membru al respectivului partid, a găsit interesant să o facă. Dacă sunt interesați, de ce nu, dezbaterile nu strică.
Argument: Maratonul Educației – pentru o reală dezbatere despre educația din România
Proiectele de legi ale educației propuse de ministrul Sorin Cîmpeanu în plină vacanță și pentru o perioadă de consultare publică foarte scurtă nu au beneficiat de o reală dezbatere în societatea românească. Nenumărate voci au semnalat lipsa de viziune și gravele erori de concepție din aceste proiecte, a căror adoptare ar arunca România în haos și ar întoarce-o în epoci pe care nu dorim să le mai trăim. Sursa
Cum să conduci peste 1100 km dintr-o bucată, eșuând în România!
Returul din vacanță a însemnat cam așa: 1100 km în 11 h 45 min, fără pauzele asumate, mâncare, somn, povești. Din tot acest timp, distanța de 150-160 km dintre Oradea și Cluj-Napoca am parcurs-o în fenomenalul timp de 2 h și 25 min. Wait, cum? Adică, fac 950 km în 9 ore și jumătate și, apoi, intrând pe teritoriul țării, fac 2 ore și 25 minute între Oradea și Cluj-Napoca? Păi, cum am reușit noi performanța notabilă de a nu face o amărâtă de autostradă între cele două orașe? Cum? Notă: din motive obiective, am ales formula acestui drum făcut dintr-o bucată. În orice alt context, l-aș fi făcut cu escală de somn.
Nebunie în Munții Rodnei, dacă e să fie
Să închei tot prin alergare, în Munții Rodnei de această dată: Rodnei Ultra. ODISEEA. Chapter 2. Aceasta este tipul de cursă care-ți taie tot: răsuflarea, picioarele, cheful de a mai alerga imediat după terminarea cursei sau pofta de mâncare. Cu toate acestea, trebuie să fii la linia de start. La final e doar opțional, s-ar putea să nu mai ajungi. Cursa regină are 100 km, o elevație însumată de 7651 m și un timp limită demențial de 30 h. Vă rog, aduceți ceva tărie! Să vedem dacă se deschid înscrierile, deocamdată e cam liniște prin zona organizatorilor. Au ei ceva sentimente, anul trecut, tichetele de acces la nebunie s-au dat ca pâinea caldă. Așteptăm vești și revenim.
Antol
Acum, despre Untold…Ceea ce nu se poate spune trebuie tăcut/ așa grăia cândva filosoful Ludwig Wittgenstein. Atât.
Până în 2050
Ar putea fi mai mult plastic în ocean decât pește!
99% dintre păsările mărilor și oceanelor ar putea ingera plastic!
Milioane de animale marine mor în fiecare an din cauza gunoaielor
Fiecare chiștoc de țigară poluează sute de litri de apă și durează ani să se degradeze
10 milioane de gunoaie sunt aruncate anual în apele mărilor = adică, un camion pe minut, 400 kg pe secundă
80% din gunoaiele marine provin din surse terestre.
Ce putem face? #ourocean #ourseas (Sursa: Aquarium Pola)