#frânturi 71 Stare, stări, handbal și aduceri aminte din presă, Balaton, management artificial și elucubrații, sport
#decitit și #devăzut Balatonul în mai, niște pase la handbal cu U Cluj, retrogradată în liga secundă, ChatGpt 4o, Renault
Vreme numa’ bună de plimbat pe faleză, de văzut lebedele în larg, de meditat la te miri ce dileme, de făcut 5 km la picior, căci genunchiul nu mă lasă să alerg. Ei bine, asta e mai, flori de mai, iar, dacă aveți chef de un peisaj marin, Balatonul este ideal în această perioadă.
Mereu am trecut razant pe lângă acest lac aproape mare, fără oprire. Mereu și mereu, dar, nu am acordat vreodată importanță locului. E drept, vară fiind, părea un soi de Mamaia mega-aglomerată, toată lumea de la ieșire din Budapesta părea că merge acolo. Acum, am prins momentul oportun să ajungem în zonă prin mai, adică înainte de deschiderea oficială a sezonului. Locul ales: Siofok. Nu știam oricum mai nimic despre ce ne poate oferi zona, așa că am zis să încercăm ceva pe cea mai apropiată rută de drumul nostru spre Praga, un mic ocol, așa.
În lunile de extra-sezon, Balatonul poate fi o mică oază: liniște, extrem de curat, servicii foarte bune la hoteluri, mâncarea este foarte bună, berea este decentă, ai spațiu suficient de promenadă sau pedalat, liniște, dar, am am zis deja, dar trebuie accentuat. Marele avantaj este că te poți bucura pe tihnă de toate acestea fără cozi. Ok, nu te poți bălăci în lac, dar, hei, aici, aproape orice hotel are ceva piscinuță. Cel ales de noi - Residence Hotel - are oferte demi-pensiune de primăvară de două nopți, un soi de pachet. Ei bine, dacă-ți faci și cont la ei pe site, mai beneficiezi de ceva discount. Serviciile au fost ireproșabile.
Stați, că voi, de fapt, erați curioși de asta, de fapt
Da, vedeți bine: roast a la Brașov, dar la cină la Siofok, chiar a fost bună.
De handbal, de liga a doua și aduceri aminte
Într-o vreme în care ochii stau larg ațintiți spre sporturi gen baschet sau fotbal (încă), mi-am readus aminte de handbal. Ce sport, prieteni, ce sport! Am prins pasiune de pe vremea gimnaziului, atunci când încă (un altul) se mai selectau elevi pentru echipa școlii și exista un mini-campionat inter-școli.
👉 (Paranteză)
Acum, e greu, iar, dacă vrei să faci ceva cu copilul tău, faci în afara școlii, desigur. Așa a ajuns Anabel la Academia Carmen Amariei, proiect dedicat de fosta mare handbalistă pregătirii tinerelor talente. Unele sunt chiar foarte tinere, dar v-am mai zis una-alta despre el.
La ultima etapă a Ligii Zimbrilor, Carmen ne-a pregătit o surpriză: a convocat întreaga echipă de la academie pentru un joc școală și antrenament cu handbaliștii de la Universitatea Cluj, echipă care, din păcate, a retrogradat în al doilea eșalon al handbalului românesc.
Vă dați seama cât de fain a putut fi, a ieșit fantastic. Ulterior, micii handbaliști au trecut în tribună pentru a-i încuraja pe studenți la ultimul meci de acasă și din prima ligă.
Am încurajat furibund, la propriu, echipa care a tras și s-a apropiat la un singur gol de agresivii hanbaliști de la Bacău, niște indivizi la limita sportivității. Am simțit așa, un fior, când pe contra-atac, am început să strig Haide U și toți cei din sală mi-au urmat exemplul. U Cluj a pierdut meciul, ultimele 9-10 minute băcăuanii înscriind pe bandă rulantă într-un extaz fals, ca și cum s-ar fi îndreptat spre cucerirea titlului de campioană. Săraci cu duhul și lipsiți de maniere probabil că au uitat că erau doar pe locul șase. În van au fost scuzele de final pentru mitocănism, nu se acceptă.
Am avut mereu în minte această idee de a merge cu fetele la sală pentru a ne susține echipele din oraș, mai puțin la fotbal, acolo unde lucrurile o iau nu rar pe arătură.
Handbal, baschet, rugby, polo, la toate, atmosferă frumoasă. Handbalul, în schimb, suferă de pe urma vizibilității, expunerii și, indirect, a fanilor în tribună. Pe vremea în care Horea Demian găzduia meciurile echipelor U Transilvania și U Jolidon, publicul era mai numeros.
Au dispărut rezultatele, echipele s-au scufundat prin eșaloanele secunde și, deseori, am sentimentul că au rămas abandonate de oameni.
Nu poate un oraș precum Cluj-Napoca să ofere mai multe handbalului?
Se pare că nu, dar, cine știe, poate vor reveni ambele pe prima scenă a handbalului din România, mai motivate și susținute, deopotrivă de fani și sponsori. Poate, căci, handbalul clujean ar avea pepinieră.
👉 (Închid paranteza)
Handbalul mi-a adus aminte de vremurile romantice ale presei clujene. Eu eram la clon.ro, vremuri și acelea, și unui amic i-a venit ideea unui turneu al presei, competiție de handbal mixt în care cei care activam în presă să ne măsurăm aruncările la poartă. Evenimentul a fost organizat de către Asociația Județeană de Handbal Cluj, care nu cred că mai există, și au partipat pe atunci publicații precum citynews.ro, Informația de Cluj, Antena 1 postul local, clon.ro și alte combinații de trusturi media. Din lipsă de oameni pe bancă sau pe teren, s-au grupat. A ieșit grozav, cu niște orgolii rănite și strategii bine puse la punct, dar, hei, se mai fac chestii de genul? Bine, nu mai sunt atâția jurnaliști pe local, dar asta e altă poveste. Apropo, am văzut că citynews.ro încă mai există. Au trecut…
Rafală de copiere
Gilles Vidal este actualul designer-șef de la Renault, însă el a fost vreme bună în barca unei alte companii din Franța: Peugeot. Modelul de vârf al celor de Renault se numește Rafale, inspirat de istoria aeronautică și recent lansat. Mă aștept să se facă ceva tam-tam cu promovare pe subiect. Francezii au ales bine, inspirat, un nume cu rezonanțe. Totuși, l-am văzut mai atent recent și aduce atât de …Peugeot. Asta se întâmplă când cineva cu putere decizională părăsește o barcă pentru o alta, trage după el vechile metehne pe care le înrolase în ceea ce numim fluxuri.
Care e creierul lu’ care?
În altă ordine de idei, ChaGPT 4o a fost lansat în cadrul unui eveniment moderat de Mira Murat, o tipă de origină albaneză care vorbește fluent italiană și s-ar spune că e creierul proiectului. Stați, nu era Sam Altman? Infuzie coordonatori, încât utilizatorii sau cititorii devin confuzi. Bine, și ChatGPT cui răspunde, Mirei sau lui Sam? Ceață, elucubrant.
Alte actualizări
Revista hibridmedia suferă o mică amânare pe toamnă, sper eu. Timpul, vara, programul, proiectele sau cine știe ce alte cele nepuse aici au dus la această decizie. Oricum ar fi, va veni. În schimb, genunchiul termină rundele de infiltrații și se mai umflă uneori în pene că nu mă mai lasă să alerg vreodată. Părerea lui, că după șanse luni, îl trag după mine, nu degeaba am trecut prin asta amândoi. Tot între timp, vom medita mai des pe aici, ar fi păcat să nu o facem. Comunitatea cugetătorilor și a celor care au dileme crește.
Ce alt sport pot face între timp, după vreo două săptămâni în care nu am voie să forțez? Dați și voi ceva idei, poate iese ceva, mulțam’.
Nu uita, până în 2050
Ar putea fi mai mult plastic în ocean decât pește!
99% dintre păsările mărilor și oceanelor ar putea ingera plastic!
Milioane de animale marine mor în fiecare an din cauza gunoaielor
Fiecare chiștoc de țigară poluează sute de litri de apă și durează ani să se degradeze
10 milioane de gunoaie sunt aruncate anual în apele mărilor = adică, un camion pe minut, 400 kg pe secundă
80% din gunoaiele marine provin din surse terestre.
Ce putem face? #ourocean #ourseas (Sursa: Aquarium Pola)