#frânturi 85 Inima lumii, răgaz pentru sine, între (pre)(su)punere și (su)poziție
#decitit despre acte, arte și actanți, despre sine, răgaz și puțină psihanaliză
Atât de agitați, iar această pasiune pentru a ne agita pe noi înșine vine din absența acordării unui răgaz cu sine însuși. Un răgaz sinelui nostru. Când? Birou, trafic, cumpărături, after-school, dacă, teme, dacă, seriale, ceva email-uri, somn. N-avem loc de acordat sinelui nostru, nu mai avem răgazul de a ne uita în oglindă și a ne întreba dacă suntem ok. Psihozele cresc, iar, cu cât poziția îți este mai înaltă, cu atât vreau acum-ul este mai acut. Eu vreau acum și eu cred sau mi se pare. Ei bine, această asumpție este transformat în adevăr, cum spune profesorul David Daniel. Am transformat orice frântură de pseudo-știință și părere personală în adevăr.
Inima lumii, debut actoricesc
Să ne întoarcem puțin către noi. Așa, aflăm că inima lumii nu mai bate în același ritm cu ritmul nostru, că se stinge ușor, încet. Am aflat acest lucru într-o sală numită Maidan, de pe strada Eroilor din Cluj-Napoca, acolo unde fetița mea, Amelia, a debutat în teatru. Piesa scrisă de un dramaturg pentru Teatrul DuAct a emoționat micuța sală până la lacrimi.
Am rămas serios pe gânduri, căci toate fricile și temerile micilor pasionate de teatru au ieșit la iveală și au prins contur într-o formă artistică. Zgomotul unei societăți nebune, în viteză, poluarea, pierderea pământului sau teama de întuneric sunt temeri care au poposit pe scenă, sub diferite forme și măștie ale fetelor. A fost atât de frumos, de vibrant și emoționant. Încercați să susțineți pasiunile copiilor!
Cine mai are timp (chef) de citit?
Weekendul mi-a adus în minte cartea despre libertate a lui Erich Fromm, un psihanalist cu o scriitură pe placul meu. Am avut-o în mână, dar am preferat: A avea sau a fi. Acum, cred că aș reconsidera, aș miza pe libertate. Adică, libertatea de a avea sau de a fi.
Poziționări, poziții, presupunere, supunere
A lua, a primi poziție, a te poziționa. Tu, pe tine, pe alții sau în raport cu ceva. Poziția ta este ceea ce ești tu, ești poziție într-un asemenea mod încât devii (su)poziție. Adică, presupunere, de fapte, asupra lor sau unor idei, de tine. De fapt, (pre)supunere devine un fel a prioric al supunerii, de (su)punere. Ești un hiatus instabil între (su)poziție și (su)punere, pus în poziție sau poziționat în (su)punere. Punerea ta în supoziție devine (pre)(su)punerea, ante-datarea ta. Primești și ai poziție este, de fapt, (su)poziția de a te afla în (pre)(su)punere, ești deja actant între supunere și presupunere, doar elementul temporal te diferențiază. Aviz celor cu straturi de management.
Un newsletter util și plăcut: dexonline.ro
M-am abonat de curând la newsletterul dexonline.ro. Știu, ați crede că ce este despre și în limbă e despre plictis. Prieteni, e o gură de aer curată. De exemplu, într-un dintre ediții, pe lângă explicarea unor cuvinte precum pleonasm sau (im)predictibil, cu meme-urile de rigoare și aferente, aflăm despre
Perisologie înseamnă literalmente discurs de prisos, inutil, format din grec. περισσός, superflu, cu rădăcina περί, peste măsură, și λόγος, discurs — discurs care depășește măsura.
Tot aici, pentru marketeri sau cei din zonă, aflăm diferențele dintre siglă, logo și acronime.
Se pare că am dat fix peste ultima ediție din acest an, dar asta nu o face mai puțin savuroasă, chiar dacă se încheie cu un La mulți ani!
👉 Nu uita, până în 2050
Ar putea fi mai mult plastic în ocean decât pește!
99% dintre păsările mărilor și oceanelor ar putea ingera plastic!
Milioane de animale marine mor în fiecare an din cauza gunoaielor
Fiecare chiștoc de țigară poluează sute de litri de apă și durează ani să se degradeze
10 milioane de gunoaie sunt aruncate anual în apele mărilor = adică, un camion pe minut, 400 kg pe secundă
80% din gunoaiele marine provin din surse terestre.
Ce putem face? #ourocean #ourseas (Sursa: Aquarium Pola)