#frânturi 86. Dali la Cluj, resemnare de final de an, despre aglomerări, târguri și SAR în 2025
#devăzut și #decitit despre Universul Dali, despre cum începem să ne obișnuim cu resemnarea și cum vreau să SAR în 2025
Universul Dali, o experiență aparte, plăcută
Când am văzut că Universul Dali vine la Cluj, l-am pus pe lista musai de văzut. Zis și făcut, mai ales că am avut prilejul de a admira sau a lua contact cu operele lui Dali și la Praga, în mai. Ar fi fost un soi de analogie - analiză interesantă, mai ales că spațiul expozițional din Cluj se anunța extrem de ofertant.
Axată pe litografii, sculpturi, sticlă și aur plus o secțiune de VR, expoziția temporară găzduită la Casa Hintz mi-a lăsat un plăcut sentiment, cu atât mai mult cu cât dispune și de un shop cu achiziție directă, pentru cei pasionați de chilipiruri exorbitante. Concret, îți puteai lua un tricou cu un mesaj a la Dali cu doar 200 lei sau chiar o operă de câteva zeci de mii de euro sau sute, că există un exponat scumpuț tare. Ei bine, aici cred că intervine singura observație: prețurile. Înțeleg faptul că este greu de adus și susținut așa ceva la Cluj, dar, prețurile sunt cam de…Praga. Adică, prețul unui bilet familly 2+2 de 245 lei poate fi realmente prohibitiv. Știu că nu copiii sunt targetul acestei expoziții, dar, dacă ești ca noi și vrei să îi introduci și pe ei în astfel de universuri, atunci, te costă. Ei bine, ce a ajuns să nu coste la Cluj, de fapt. Dacă vorbim despre alinieri, atunci, acestea ar trebui făcute cap-coadă, dar, să nu stricăm momentul Dali. Expoziția este interesantă, merită aruncat un ochi, chiar și fără componenta VR. Mai jos, vă las un exponat de la Praga, pentru Cluj, vă las pe voi să descoperiți uinversul, nu am făcut poze, m-am bucurat doar de moment alături de fete.
Resemnare…
Într-acolo pare că ne îndreptăm spre acest final de an, un atât s-a putut fad, în timp ce noi ne pregăteam de mesele copioase de final de an și de vizitele pe la rude sau prieteni. În același timp, mai există un aspect: am observat cum subtil reprezentanți ai unei forme anume de democrație s-au dedat sau au continuat să manifeste opresiuni/ agresiuni hilare. Similar tipologiei clasice de prin companii, conform căreia cel care latră mai tare și agresează are de cele mai multe ori de câștigat în fața bunului simț, sunt șanse mari să observăm asta ca pe un trend mai general, dacă nu suntem deja acolo.
Așadar, aviz lătrătorilor de pe lângă voi…Încercați să vă înconjurați de cât mai puține toxine, și nu mă refer la mesele de sărbători.
SAR în 2025!
Privirea retrospectivă asupra sinelui te aruncă într-un văl (meditativ) al introspecției. M-a aruncat și pe mine: ce pot să sper, ce pot să fac, ce sunt. Știu că finalul unui an este, de multe ori, un prilej al unei raportări a sinelui, dar, voi privi înainte și voi denumi 2025 un an SAR, adică, anul: schimbării - adaptării - rezistenței.
Schimbare, de sine, de abordare, de gânduri și obiective, de mediu și bulă pentru a le păstra fără afecte toxice, de perspective, de speranțe și puteri. A te schimba presupune mereu o viziune holistă asupra ta și o pătrundere în straturile profunde. Mă schimb, accept schimbarea.
Adaptare, la contexte, la situații și probleme, la schimbări, inclusiv la cele involuntare ale sinelui, a viselor și idealurilor la obiective concrete. Mă adaptez, accept adaptarea.
Rezistență la efort, la variabilele zilei, la ce anume îți aduce viitorul pe termen scurt și mediu, la moduri de operare, la mine, la reveniri. Rezist, accept rezistența.
Să încep întâi cu partea fizico-mentală: reluarea pregătirilor pentru prima competiție de alergare din ianuarie 2025, un 15 km, un start liniștitor și calm.
Saturație de aglomerație
Nu știu cum sunteți voi, dar eu am ajuns la un asemenea sictir de zonele aglomerate, încât am început să-mi vină greu spre foarte greu inclusiv să călătoresc pe undeva. Ultima perioadă a fost un soi de silenzio stampa a călătoriilor, un soi de non-combat în privința mersului oriunde existau indicii clare ale unei aglomerări. Liniște, calmul unei creste, atât am vrut. Nici urcatul la volan nu mai e ce a fost, căci, pentru a ajunge într-o zonă de munte liniștită, deși actuala mașină nu m-ar ajuta în acest sens, ar fi fost nevoie să croșetez prin ceva trafic. Așa că, șed blând până trece…valul.
Târguri, adică bâlciuri
Dacă v-am zis de târguri, nu pot evita asocierea târg - bâlci. Din nou, ca în fiecare an, deși încerc să evit, ajung în târgurile de Crăciun. Dat fiind faptul că am copii, este aproape imposibil să nu, pentru că mintea lor funcționează altfel decât a mea, ele nu asociază un târg de Crăciun cu căsuțe, brăduți, colinde și turtă dulce cu un bâlci ușor penibil. Așa că, târg, târguri, bâlci, bâlciuri.
Dincolo de atmosfera anostă din centrul Clujului și prețurile până la cer, totul e centrat pe consum, bubuială în boxe sau concerte în cadrul cărora te ia mirarea când vezi mulțumi de copii fredonând la unison versuri gen: vine poliția…De Crăciun, de sărbători.
Nu uita, până în 2050
Ar putea fi mai mult plastic în ocean decât pește!
99% dintre păsările mărilor și oceanelor ar putea ingera plastic!
Milioane de animale marine mor în fiecare an din cauza gunoaielor
Fiecare chiștoc de țigară poluează sute de litri de apă și durează ani să se degradeze
10 milioane de gunoaie sunt aruncate anual în apele mărilor = adică, un camion pe minut, 400 kg pe secundă
80% din gunoaiele marine provin din surse terestre.
Ce putem face? #ourocean #ourseas (Sursa: Aquarium Pola)
Do you speak English? Where are you from? What language? What are all those green bottles on the street about? I send you greetings and appreciation. Jane