#frânturi 88 – Societatea oboselii și a absenței răgazului
#decitit despre răgaz, despre timpul liber de a fi și cugeta, despre oboseală
Obosiți, dar performanți?
Trăim în epoca epuizării. Nu mai suntem dominați de interdicții exterioare, ci de impulsul intern de a face, de a reuși, de a fi mai mult, de a merge mai departe. Ne trezim într-o lume în care yes, we can devine un imperativ autoimpus, iar oboseala nu este doar un efect secundar, ci o condiție structurală a existenței moderne. Când munca devine un cult, iar productivitatea un scop în sine, apare o oboseală cronică ca stare a normalității. Boala ca normalitate.
Byung-Chul Han, filosof coreean stabilit în Germania, propune o lectură lucidă și tăioasă asupra acestei realități în Societatea oboselii. Cartea sa, de dimensiuni reduse, dar cu impact puternic, arată cum trecerea de la o societate disciplinară la una a performanței a generat un nou tip de subiect: antreprenorul de sine, captiv într-o cursă fără sfârșit cu el însuși.
În acest univers hiperactiv, liniștea este subversivă. Să îți permiți să nu faci nimic este un act de rezistență. Așa că, înainte să mai adaugi un task pe lista ta, poate merită să te întrebi: Pentru cine muncesc cu adevărat? Care este scopul meu suprem? Cine sunt eu?
📖 Recomandare: Societatea oboselii – Byung-Chul Han
🔗 Cărturești
Cea mai leneșă ființă din lume, Chester, un obosit constant de viață bună. Boier, își spune.
2025: Anul demisiilor din răzbunare?
Magor Csibi observă un fenomen interesant pe LinkedIn: din ce în ce mai mulți oameni aleg să își dea demisia fără să le pese de consecințe. Ba chiar, unii își planifică plecările astfel încât să afecteze cât mai tare compania.
Este acesta un semn al unei schimbări culturale profunde sau doar o reacție extremă la burnout și lipsa de apreciere? Încotro?
Mai și obosim, dar când ne oprim?
Mai și obosim, dar nu ne oprim, ?, mai ales că lăsăm în urmă lucruri frumoase. Feedback de genul „ați făcut o treabă bună” ne împinge mai departe, iar telefonul în care mi s-a spus că am reușit să creez ceva fain mă împinge mai departe. Totuși, limita, totul este despre limită, fractură. Când ne oprim pentru răgazul simplu de a fi?
🎯 Act Smart. Execute Bold. Deliver Impact.
O experiență proastă la un workshop despre Copilot
Nu toate experiențele sunt memorabile în sens pozitiv. Parol! Recent, am participat la un workshop despre Copilot organizat de o companie parteneră. În teorie, un eveniment educativ despre productivitate și automatizare. În practică, o demonstrație neinspirată, fără claritate, iar exemplele folosite păreau să subestimeze inteligența audienței. Așadar, grijă la invitații care par să fie mai frumoasă decât…chiar sunt.
Ai simțit vreodată această oboseală despre care vorbește Han? Cum îți gestionezi energia într-o lume care pare să nu se mai oprească?
Nu uita, până în 2050
Ar putea fi mai mult plastic în ocean decât pește!
99% dintre păsările mărilor și oceanelor ar putea ingera plastic!
Milioane de animale marine mor în fiecare an din cauza gunoaielor
Fiecare chiștoc de țigară poluează sute de litri de apă și durează ani să se degradeze
10 milioane de gunoaie sunt aruncate anual în apele mărilor = adică, un camion pe minut, 400 kg pe secundă
80% din gunoaiele marine provin din surse terestre.
Ce putem face? #ourocean #ourseas (Sursa: Aquarium Pola)