Între noi. Citim puțin și suntem individualiști
Încercare de a-l gândi pe celălalt. cu Chomsky de mână, ce ai mai citit și de ce sistemul ne vrea singuri
Cum stăm cu cititul? Ei bine, nu cred că avem nevoie de cifre care să ne spună că stăm…prost. Lumea nu (prea) mai citește! Că nu are timp, că e prinsă cu job-ul, cu hobby-urile (deși, și cititul poate fi un hobby). Partea pozitivă este că nu suntem singuri în această poveste. Ce este mai trist este faptul că transmitem acest lucru copiilor. Întrebare pertinentă pentru părinți: cât citește copilul tău, ai idee?
Bibliotecile
Am fost împreună cu copiii ei într-o sâmbătă după-amiază și nu era nimeni acolo, cu excepția câtorva copii ai familiilor din zonă. Unde sunt copiii care ar trebui să fie acolo? Nu știu, probabil că se uită la televizor, dar a merge la bibliotecă nu e genul de lucru pe care îl fac.
Golirea minților oamenilor de capacitatea sau chiar dorința de a avea acces la recursele culturale este o victorie extraordinară pentru sistem
Noam Chomsky, Cum merge lumea, Editura Curtea Veche, București 2020.
Biblioteci, librării, cărți. E simplu, dar, totuși, destul de complicat.
Individualism, o lume perfectă pentru unii
E mult mai bine să construim o lume în care oamenii au un comportament individualist, iar cei puternici câștigă. Scopul pe care îl urmăresc corporațiile este o societate în care unitatea socială de bază ești tu împreună cu televizorul tău. Dacă copilul care locuiește vizavi de casa ta este înfometat, nu e problema ta. Dacă cei doi pensionari din casa de alături și-au investit fără prea mare succes economiile și au ajuns să sufere de foame, nu e problema ta.
Noam Chomsky, Cum merge lumea, Editura Curtea Veche, București 2020.
Nu trăim într-o lume perfectă, dar acest lucru nu ar trebui să ne fie auto-suficiența, un fel de a spune: asta este, nu pot face mare lucru, toți sunt cam la fel. Chomsky tocmai asta ne spune, că stă în puterea noastră să mai schimbăm lucrurile, dar, întâi de toate, ar trebui să renunțăm la eu, să mai povestim și despre noi. O spune de ceva vreme, dialogurile au fost republicate în 2020 de Editura Curtea Veche într-un volumaș. Morala rămâne. Ce pot face eu? Între noi, încercare de a-l gândi pe celălalt, vorba unui filosofi francez, sau eu, tu și lucrurile dintre noi.