Timișoara în alergarea de dimineață, orașul amorf și două recomandări de carte
#decitit și #devăzut o galerie Foto cu orașul tăcut la orele dimineții și două recomandări de carte barbiliano-ectopice sau poetici abstracte și sensibile.
Orașul amorf, orașul încremenit și cețos, orașul pustiit sub propria-i liniște. Așa îmi place să surprind orașele prin care trecem, iar cel mai bun prilej pentru asta este exact la alergarea matinală, aceea de ora 6 am, când oamenii încă nu s-au trezit pentru cafeaua de dimineață. V-am promis că revin cu Timișoara în alergarea de dimineață, un oraș frumos văzut dincolo de tumultul de peste zi.
La nici zece minute de centru, se află o patiserie excepțională, cu burek-uri și merdenele fenomenale. Bine, nu le vedeți, că eu am fost prins să fac poza de mai jos, dar patiseria este peste drum.
Alerg orașele prin care călătorim pentru a le surprinde dezgolite, pentru a fi stăpânul străzilor, așa utopic vorbind.
Două recomandări de carte
Mi-au trecut pe sub ochi zilele trecute și nu m-am putut abține să nu vi le recomand: două apariții editoriale din zona poeziei, una de poezii, o alta să ne ajute să înțelegem mai bine niște poezii mai abstracte. Prima, la Cluj-Napoca: vineri, 28 octombrie, se lansează la librăria Librarium Book Corner volumul de poezie Culori ectopice, scris de Noemina Câmpean, Editura Eikon. Vor lua cuvântul scriitorii Ion Mureșan, Savu Popa și Elena Ilash, visual artist. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de facebook a newsletterului.
A doua apariție este: Adâncul acestei calme creste a lui Bogdan Suceava, la Editura Polirom. Ion Barbu mi-a inspirat mare parte din poeziile scrise și citite de mine în cadrul Cenaclului Nicolae Labiș de la Liceul Pedagogic Ștefan Odobleja, unde mi-am șlefuit tactul de institutor-învățător. Așa că am primit cu bucurie și ceva emoție acest anunț. Ce anume dorește autorul cu el sau de la el?
Dragi prieteni, volumul ‘Adâncul acestei calme creste’, tocmai apărut la Polirom (și care deja se află în câteva vitrine), nu reprezintă o interpretare asupra poeziei lui Ion Barbu. Din acestea au mai fost, și nu v-aș fi propus ceva care să repete ceea ce s-a mai făcut. E vorba de o reconstiuire a faptelor istorice care au dus la coagularea viziunii lui Dan Barbilian când a pus laolaltă volumul ‘Joc secund’, adică toamna lui 1929. E o muncă de reconstituire, la care am avut acces pentru că am scris o serie de lucrări în domeniul numit geometrie metrică (sunt puține contribuțiile românești în direcția aceasta), și asta mi-a permis să văd cum a construit Barbilian spații metrice, și mai cu seamă DE CE, pentru că motivația aceea e cheia ce dezleagă porțile (de la Isarlîk). Deci: interpretare e ceea ce produc eu când comentez fotbal, mai cu seamă când îi spun lui Jürgen Klopp ce e acela fotbal, dar monografia ‘Adâncul acestei calme creste’ e o reconstituire pe teritoriul istoriei ideilor. Sper că va fi utilă celor ce predau poezia lui Ion Barbu la clasă, și le mulțumesc anticipat pentru orice conexiune cu textul: cartea aceasta pentru profesori e scrisă! Speranța secretă ar fi ca o temă încâlcită să se descâlcească, și nu e nevoie de matematică pentru asta
Nu uita, până în 2050
Ar putea fi mai mult plastic în ocean decât pește!
99% dintre păsările mărilor și oceanelor ar putea ingera plastic!
Milioane de animale marine mor în fiecare an din cauza gunoaielor
Fiecare chiștoc de țigară poluează sute de litri de apă și durează ani să se degradeze
10 milioane de gunoaie sunt aruncate anual în apele mărilor = adică, un camion pe minut, 400 kg pe secundă
80% din gunoaiele marine provin din surse terestre.
Ce putem face? #ourocean #ourseas (Sursa: Aquarium Pola)