Transylvania 6 Days, un festival poveste de ultramaraton sau povestea unui festival de ultramaraton
#decitit #indialog cu Adrian Bonțiu, organizatorul Transylvania 6 Days
Un ultramaraton este o poveste despre ceva anume, un itinerariu în care pornesc toți cei angrenați, de la alergători la organizatori sau voluntari. În unele cazuri, ultra-ul se transformă într-o adevărat festival, cu probe câte și mai câte, pentru toate gusturile. Acesta este tiparul perfect al Transylvania 6 Days, o competiție de ultramaraton care se desfășoară la Reghin, în perioada 8-14 august. Am stat puțin de vorbă cu Adrian Bonțiu, organizatorul acest nebunii frumoase.
Rareș: Transylvania 6 Days este prima competiție de acest gen din România. Mai avem curse înșirate pe parcursul mai multor zile, dar nu în acest format. Spune-mi, te rog, de unde ați început povestea?
Adrian: Cursele de 6 zile au deja o tradiție, mai ales în SUA, unde se organizează încă din anii ’80, sau în Franța, unde au ajuns la ediția cu nr. 18. Nu sunt foarte multe în Europa, mai există în Franța, Italia, Ungaria, Suedia și, până de curând, în Grecia. Odată cu participările mele la câteva dintre acestea, aici mă refer strict la 144h (SUA, Italia și Franța), am avut ideea de a organiza în Romania o astfel de cursă. Acest sport mi-a oferit multe satisfacții și vreau să întorc ceva comunității de alergători din România, și nu numai. Ca locație, am ales orașul meu natal, Reghin, și din cauza facilitățiilor care există acolo, comparând cu alte locații ale acestor tipuri de evenimente.
Rareș: Cum se organizează o astfel de competiție? Ce parte vi se pare cea mai problematică?
Adrian: Ca participant la 16 curse multi-day, de la 90h la 1440 h(60 de zile), am fost foarte atent la modul în care se organizează acestea. Am luat de la fiecare ceea ce e mai bun și încerc să implementez în acest proiect toate părțile bune. Un aspect important este că, în acest proiect, au fost angrenați colaboratorii greci, care se vor ocupa de cronometrarea participanților cu cip electronic. Ei au gestionat foarte bine proba de 1440 h de la Atena și multe alte curse de acest tip. Ei ne vor oferi o siguranță la acest capitol, care din punctul meu de vedere este cel mai important.
Rareș: Cum se face că, până acum, cursa regină, cea de 144 h, are cei mai mulți participanți? Nu ar fi trebuit să fie puțin descurajant pentru cei care ar dori să se înhame la așa ceva?
Adrian: Nu ar fi trebuit să fie descurajant. În toate lucrurile există un început și mă bucură mult faptul că sunt înscriși și români la această probă. Poate, cândva, vom ajunge și noi la nivelul francezilor, unde se înscriu peste 50 de francezi la cursa organizată de ei. Este o ocazie foarte bună pentru doritorii români de a lua parte la așa ceva și din cauza costurilor care sunt generate pentru fiecare dintre participant, cursa fiind organizată în România.
Rareș: Transylvania 6 Days se suprapune cu International Ultramarathon Festival? Sunt două lucruri distincte? Dacă da, ce anume înseamnă International Ultramarathon Festival?
Adrian: În cadrul unui festival internațional de ultramaraton, se poate participa la diverse probe, în funcție de ceea ce oferă organizatorii. Sunt festivaluri de ultramaraton doar cu probe de până la 48 h, dar sunt și altele cu probe de 1000 km, 1000 mile sau 5000 km, cum a fost la Atena în 2020. Ceea ce se va întampla la Reghin va fi un festival internațional de ultramaraton cu probe de până la 144h.
Rareș: Ce vă propuneți pe viitor cu acest eveniment? Prima ediție este mereu cu mari emoții, mă gândesc.
Adrian: Îmi doresc foarte mult ca acest eveniment să devină o tradiție în România, dar, deocamdată, sunt focusat 100% pe acestă prima ediție. Nu pot să spun că am emoții, am încredere în tot ceea ce se va întâmpla acolo și cel mai important lucru e feedback-ul participanților. Cei care vor participa, as vrea să aibă dorința de a reveni, iar, pentru cei care vin de afară, să rămână și cu o impresie plăcută despre țara noastră.
Dacă te tentează o astfel de experiență, te poți înscrie aici.
Poate o să-ți pară interesant:
#franturi 1. De la Cesare Lombroso în anticariat la Jean-Jacques Rousseau și DOR
Cod de poveste, povestirile feed care dispar după o săptămână